Gå til innhold

Disse jobber i apoteket

Fagpersonalet i apotek består i all hovedsak av farmasøyter (provisorfarmasøyt og reseptarfarmasøyt) og apotekteknikere. Disse gruppene er autorisert helsepersonell.

Gjennom helsepersonelloven er de underlagt samme grunnleggende lovverk som andre grupper av helsepersonell. Helsepersonelloven gir en rekke plikter som står i forhold til de rettigheter pasientene har etter pasientrettighetsloven. Dette lovverket gir, i kombinasjon med autorisasjonsordningen, en offentlig kvalitetssikring av yrkesutøvelsen i apotek, og bidrar til å styrke pasientsikkerheten. Sentralt i lovgivningen står krav til forsvarlig yrkesutøvelse, vedlikehold av kompetanse, regler for taushetsplikt og dokumentasjon av helsehjelp.

Farmasøyter

Det finnes to kategorier farmasøyter, provisorfarmasøyter og reseptarfarmasøyter. For å kunne ekspedere legemidler selvstendig etter resept og rekvisisjon, må man være enten autorisert provisorfarmasøyt eller reseptarfarmasøyt. Provisorfarmasøytene har 5-årig høyere utdanning med mastergrad. Reseptarfarmasøytene har 3-årig høyere utdanning med bachelorgrad. Mastergraden i farmasi kan også oppnås ved påbygging av bachelorgraden. 

Apotekere

Apotekeren er apotekets faglige og administrative leder. For å bli apoteker kreves autorisasjon som provisorfarmasøyt og to års relevant yrkespraksis etter endt utdanning. Apotekeren skal sørge for at apotekvirksomheten til enhver tid drives etter de lover, forskrifter og krav til faglig og forsvarlig standard som er gitt. Apotekeren må ha driftskonsesjon for apoteket, som tildeles av Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Apotekeren kalles også driftskonsesjonær.

Apotekteknikere

Apotekteknikere har oppgaver i forbindelse med reseptekspedisjon, service og kundekontakt, informasjon til publikum, varebehandling og kontorarbeid. Ved reseptekspedisjon må faglig kontroll foretas av farmasøyt. Apotekteknikere har ikke rett til selvstendig å ekspedere legemidler etter resept eller rekvisisjon. Tittelen apotektekniker er beskyttet gjennom autorisasjonssystemet, og forbeholdt de som har gjennomført apotekteknikerutdanning, som er en utdanning i videregående skole.

Det finnes også apotektekniker uten fagutdanning, disse kalles apotekmedarbeider.

Annet personell

Det er også annet autorisert helsepersonell enn farmasøyter eller apotekteknikere ansatt i apotek. Det mest vanlige er sykepleiere og hjelpepleiere. I gruppen med «annen utdanning» inngår også yrkesgrupper som hudpleiere, kontormedarbeidere, rengjøringspersonale og sjåfører.