Gå til innhold

Vi må tenke apotek i fremtiden!

Hovedutfordringen for helsetjenesten er å gi et godt helsetilbud til alle sammen. Med en eldre befolkning vil legemiddelbruken i samfunnet øke. Det fører til økt behov for informasjon og veiledning om riktig legemiddelbruk.

Helsepersonellrapporten ble lagt frem våren 2023. Den pekte på at helsetjenestens utfordringer må løses på andre måter enn gjennom økt bemanning. Vi har i 2023 vist hva apotekene kan gjøre for å sikre gode helsetjenester, når presset på leger, sykepleiere og helsefagarbeidere øker.

Apoteklovuvalget ble nedsatt i 2022. Mandatet deres var å «utrede hvordan framtidens apotek skal innrettes, samtidig som de legemiddelpolitiske målsettingene ivaretas». Utvalget skulle også «vurdere regelverk knyttet til apotekvirksomhet generelt», og «spesielt vurdere behovet for reguleringer som legger til rette for økt konkurranse og nye apotekløsninger».

Både Apotekforeningen og Apoteklovutvalget la ned mye arbeid i å innhente informasjon om apotekbransjen og brukte mye ressurser på rapporten. Vi hadde derfor store forventninger til detendelige resultatet. Dessverre ga rapporten få svar på hvordan helsepersonell i apotek kan bidra mer.

Et flertall i utvalget pekte på at apotek bør benyttes mer aktivt for å øke vaksinasjonsgraden i befolkningen, men de sa ikke hvordan. Apotekforeningen mener at utvalget forspilte en god mulighet til å vise hvordan fremtidens apotek skal utformes. 

I mai leverte Apotekforeningen inn et høringsinnspill til utvalgets rapport. Vi kommenterte utvalgets forslag og presenterte konkrete tiltak som ikke var drøftet av utvalget, men som vi mente departementet burde ta med seg i det videre arbeidet.

I forlengelsen av disse konkrete tiltakene, vedtok styret i Apotekforeningen høsten 2023 hvilke politiske mål vi skal sette oss de nærmeste årene.  Vi vil at apotekene skal tilby flere helsetjenester, som skal gi den enkelte legemiddelbruker bedre helse. Et eksempel er å bruke apotek som vaksinasjonssted. I 2023 vaksinerte farmasøyter og apotekteknikere flere nordmenn enn noen gang.

Fjoråret var nok et år preget av legemidelmangel. Apotekansatte har slåss som løver for å løse mangelsituasjoner. I starten av 2024 vil vi gjennomføre vår tredje kartleggingsstudie av legemiddelmangel. Vi ser frem til resultatene av denne.

I tillegg skal Direktoratet for medisinske produkter (tidligere Legemiddelverket) ha sin gjennomgang av apotekenes avanse i 2024. Der skal vi være tydelige på hva som kan skje med apotektilbudet dersom avansen ikke justeres i tråd med prisøkningen.

PS: Vi har i 2023 formelt endret navn. Nå er det ikke lenger noe som heter Norges Apotekerforening, bare Apotekforeningen.

Vårt arbeid

Apotekforeningens arbeid har i 2023 vært preget av å gi innspill til Apotekutvalgets utredning om fremtidens apotek. I tillegg har vi jobbet med å bedre tilgangen på vaksiner, tilby flere veiledningstjenester og fremme digitalisering i apotekene.

Apotekenes rolle i vaksinasjonsarbeidet

I 2023 satte norske apotek over 370 000 vaksiner. Det er flere enn noen gang. Størstedelen av vaksinene var influensavaksiner, men også reisevaksiner og boostervaksiner. I tillegg har apotekene hjulpet kommuner med å sette koronavaksiner. 

Helsetjenester for riktig legemiddelbruk

Mange legemiddelbrukere med kroniske sykdommer ønsker seg oppfølging i apotek. Apotekforeningen har i 2023 koordinert arbeidet med å tilby Medisinstart for pasienter med diabetes type 2 i utvalgte apotek, samt startet opp prosjeketet - Medisinstart på flere språk.  

Apotekene løser mangelsituasjoner

Legemiddelmangel er krevende, både for pasient og helsepersonell. Apotekene bruker mye tid på å hjelpe pasientene med å finne alternativer dersom det er mangel. I de aller fleste tilfellene finner apotekansatte en løsning. 

Bedre rammevilkår for apotek

Apotekenes økonomiske rammevilkår er et av Apotekforeningens viktigste arbeidsområder. Trinnprisordningen har spart staten og pasientene for milliarder av kroner. Ordningen er fortsatt viktig for å sikre apotekene nødvendige inntekter. 

Digitalisering i apotek

I 2022 har Apotekforeningen jobbet aktivt med å fremme apotekenes interesser innen digitalisering, som blant annet Pasientens legemiddelliste (PLL). Dette er langsiktige prosesser og noen krever både forskriftsendringer og utredninger.

Apotekenes nye felles IT-grunnmur

Det er viktig at apotekene deltar i digitalisering av helsesektoren. Apotekbransjen har gått sammen om å utvikle en felles apotekløsning, som kalles Eik. Den nye løsningem skal bedre samhandlingen mellom apotek og mellom apotek og andre helseaktører. 

Sikre tilgang på kvalifisert arbeidskraft

Tilgang på kvalifiserte farmasøyter er en av apotekbransjens største utfordringer. Det må utdannes nok farmasøyter til å dekke behovet apotekene har. Særlig er det politisk viktig å sikre distriktsapotekene tilgang til farmasøytisk kompetanse. 

Bærekraft i apotek

Høsten 2022 nedsatte Apotekforeningen en arbeidsgruppe for bærekraft, som skal koordinere bransjefelles aktiviteter innen feltet. Apotekene gjør allerede et omfattende arbeid når det gjelder å ta imot returlegemidler.

(Fotokreditering: Bilde av Ingvild Kjerkol og Tore Bråthen er tatt av Helse- og omsorgsdepartementet)

Tall og fakta om apotek

Ved årsskiftet var det 1045 apotek i Norge. Det var 5 311 innbyggere per apotek. Ved utgangen av 2023 var det 7 234 årsverk. blant disse var 4 095 farmasøyter og 2 525 apotekteknikere. Apotekene hadde en total omsetning i 2023 på 49,7 milliarder kroner inkludert merverdiavgift. Det er en vekst 8,8 prosent fra 2022.

I 2023 besøkte 59,7 millioner kunder apotekene i norge. det tilsvarer at 197 000 kunder daglig tok turen innom et apotek. Et kundebesøk defineres som antall avsluttede ekspederinger i kassen. et kundebesøk kan for eksempel både bety utlevering av legemidler eller andre varer som er på resept og kjøp av reseptfrie legemidler eller handelsvarer.

I gjennomsnitt brukte hver innbygger reseptlegemidler for 6 414 kroner i fjor. Fra 2013 til 2023 har nordmenns legemiddelforbruk økt med 29 prosent, justert for befolkningsøkning. I samme periode har folketallet i Norge økt med 9 prosent, mens befolkningen over 70 år har økt med 37 prosent. 

Helsetjenester i apotek

Høsten 2023 valgte over 220 000 kunder å sette influensavaksine i apoteket. Rundt halvparten av de som har tatt influensavaksine er over 65 år. Mange velger å benytte apotek som vaksinasjonssted, fordi apotekene er lett tilgjengelige og man kan stikke innom når det passer. Totalt ble det satt rundt 400 000 vaksiner i apotek. 

I 2023 har over 80 000 pasienter fått tilpasset veiledning om bruk av inhalasjonslegemidler ved astma og kols. Gjennomsnittsalder er 51 år. Over halvparten av pasientene har behov for hjelp til å korrigere inhalasjonsteknikken sin. Riktig bruk av inhalatoren gir bedre helseeffekt av medisinen for tusenvis av pasienter.

Det ble gjennomført 27 671 medisinstartsamtaler i 2023. Snittalder på kundene som mottar denne tjenesten er 65 år. Flesteparten av samtalene ble gjennomført per telefon, og de fleste samtalene handler om legemidlene Atorvastatin, Amlodipin, Candesartan eller Metoprolol.

I 2022 og 2023 har rundt 160 apotek tilbudt Medisinstart for pasienter som har diabetes type 2. Apotekene har til sammen hatt 2 835 samtaler med pasienter med diabetes. Erfaringene er så langt veldig gode, og samtalene har avdekket at mange av pasienter har et udekket informasjonsbehov. 

Om oss

Alle apotek er medlem hos oss

Apotekforeningen er bransjeorganisasjonen for apotekene i Norge og deres eiere. Foreningen ble stiftet i 1881.

Alle apotek, både privat eide apotek og offentlig eide sykehusapotek, er medlemmer. Foreningen arbeider hovedsakelig med apotekfaglig utvikling, apotekenes rammevilkår, næringspolitikk, teknologi, e-helse og kommunikasjon om bransjen. Apotekforeningen ivaretar også en rekke praktiske funksjoner for apotek.

I Apotekforeningen arbeider det folk med høy kompetanse på apotekfaglige og apotekpolitiske spørsmål. Les mer om de som jobber her og hva de gjør.

Vi skal

  • Hjelpe apotek med å løse samfunnsoppdraget sitt
  • Arbeide med faglig utvikling, rammevilkår, næringspolitikk, e-helse og kommunikasjon
  • Sikre apotekene rammebetingelser som gir et godt pasienttilbud
  • Utvikle og gjennomføre fagprosjekter i apotek
  • Utvikle fremtidens digitale løsninger gjennom et nytt bransjesystem for apotek

Vårt formål

Apotekforeningen skal arbeide overfor myndigheter, media, helsepersonell- og pasientorganisasjoner for å sikre apotekbransjen:

  • Best mulige og forutsigbare myndighetsstyrte rammevilkår
  • Best mulig posisjon og rammevilkår for produkt- og tjenesteområder der apotekene har eller ønsker å ha interesser
  • God oppmerksomhet og gjennomslag i helsepolitikken

Apotekforeningen skal bidra til at apotekene oppfyller samfunnsoppdraget sitt: Å sørge for at pasientene får de legemidlene de skal ha, hjelpe pasientene med å bruke legemidlene riktig, og hjelpe kundene med å ta vare på egen helse.