Gå til innhold

Apotekenes rolle i vaksinasjon

Apotekforeningen mener det er tre kriterier for at et vaksinasjonsprogram skal være en suksess: Enkel tilgang til vaksiner og vaksinasjonssteder, gratis vaksinasjon og at vaksinasjon i apotek må være en del av løsningen.

Influensavaksinasjonsprogrammet
Det er kommunenes ansvar å vaksinere innbyggerne mot influensa. Et av målene er fortsatt at minst 75 prosent av befolkningen i risikogruppene skal ta influensavaksinen hvert år. Risikogruppen består av rundt 1,6 millioner personer.

Apotekforeningen har lenge jobbet med å vise myndighetene at apotekpersonell kan benyttes til å sette vaksiner. Samtidig har vi, i samarbeidet med apotekbransjen, utarbeidet opplæringsmateriell og bransjestandarder. Fra de første pilotprosjektene i 2017/18 til utrulling i 1000 apotek i sesongen 2021/22. Etter at farmasøyter fikk rekvireringsrett for vaksiner mot sesonginfluensa i 2020, har det blitt enda enklere for befolkningen å få satt vaksinen i apotek.

Høsten 2021 bestemte myndighetene at personer som tilhører en risikogruppe kunne få vaksine mot influensa gratis på kommunens vaksinasjonssted eller til redusert pris hos fastlegen. De som ikke tilhørte en risikogruppe, måtte frem til desember betale full pris. 150 000 personer valgte likevel å ta influensavaksinen på et apotek, deriblant mange som er i risikogruppene.

Rekvireringsrett for farmasøyter
I februar kom forslaget om å endre rekvireringsforskriften slik at apotekfarmasøyter kan rekvirere vaksiner mot covid-19. På våren fikk apotekfarmasøyter rett til å rekvirere vaksiner mot covid-19. Som del av Oslo kommunes koronavaksineringsprogram, satte 27 Oslo-apotek til sammen 15 000 koronavaksiner. Vaksineringen var gratis for innbyggerne og apotekene fikk refundert kostnadene sine.

Apotekforeningen mente at det var viktig å beholde sykepleiere og farmasøyters midlertidige rett til å rekvirere vaksiner mot covid-19, fordi rekvirering og administrering av vaksiner i apotek er et nyttig supplement til kommunenes egne vaksinetjenester, også etter 1. januar 2022. At Helse- og omsorgsdepartementet valgte å forlenge rekvireringsretten ut 2022 var en viktig forutsetning for apotekenes videre bidrag med koronavaksinering.  

Rammeverk for samarbeid mellom apotek og kommune om koronavaksinering
Allerede i januar sendte Apotekforeningen brev til 220 kommuner der det ble beskrevet hvordan apotekene kan bistå kommunene i vaksinasjonsarbeidet. At farmasøyter fikk rekvireringsrett gjorde det lettere for kommuner som ønsker bistand til vaksinering å inngå avtaler med apotek og inkludere helsepersonellet i apotek. Les mer her.

Den første kommunen Apotekforeningen og apotekkjedene inngikk avtale med var Oslo kommune.  Før påske var noen apotek allerede i gang. Etter hvert ble det opprettet drop-in vaksinering, i bydeler der det var ekstra stort smittetrykk og lav vaksinasjonsgrad. Apotekene kunne melde at de også nådde personer som ikke vaksinerte seg på andre vaksinasjonssteder. Les mer her.

Et annet viktig kriterium var å få på plass teknologien til Helseboka. Apotekforeningen fikk midler fra Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi for å sikre teknisk funksjonalitet i apotekene, som gjorde det mulig å føre journal og rapportere direkte til Sysvak. Midlene har vært et viktig bidrag til at bransjen kunne utvide vaksinasjonstjenesten i apotek det siste året.

Refusjonstakst og oppgjørsordning for vaksineapotek
Rett før jul laget FHI i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet, KS og Apotekforeningen en veileder for kommunene som beskriver hvordan kommuner og apotek kan samarbeide om koronavaksinering. Veilederen med tilhørende standardavtale gjorde det enklere for kommunene å inngå samarbeid med apotek. 78 kommuner opprettet et samarbeid med apotek om koronavaksinering. Les mer her.

Samtidig, da statsministeren midt i desember pekte på muligheten for at apotekene kunne vaksinere på vegne av kommunen, ble det opprettet en refusjonstakst og oppgjørsordning som apotekene kunne bruke. Dette innebar at apotekene kunne utføre rekvirering og vaksinering på samme vilkår som andre vaksineinstanser. Det gjorde det enklere for apotekene å bidra i arbeidet. Det sikret også at befolkningen fikk tilgang til relevante vaksiner til samme betingelser som hos fastlegen.