Oslo kommune samarbeider med utvalgte apotek i Oslo for å vaksinere innbyggere mot korona. Tilbakemeldingene fra kundene er at det er praktisk og lett tilgjengelig.
– Vi er glade for å ha en avtale med apotekene. I noen grupper er man mer kjent med at apotekene er inngangen til helsevesenet. Det er ofte en gruppe innbyggere som vi ikke har kommet i kontakt med. Apotekene har også god erfaring fra influensavaksinasjon, sa Lindboe.
Lindboe uttrykte takknemlighet for at apotekene har vært fleksible og oppsummerer samarbeidet med apotekene som veldig godt.
– Bydelene i Oslo er ansvarlige for koronavaksineringen og oppfører seg sånn sett som egne kommuner. De har god organisering, men mangelen på vaksiner har gjort det vanskelig å planlegge, sa Miert Skjoldborg Lindboe, assisterende kommuneoverlege og påtroppende leder for vaksinasjonsprogrammet i Oslo kommune.
– Apotekene har en unik kompetanse
Blant de over 230 påmeldte til webinaret var over 30 kommuner representert. Apotekforeningen gikk igjennom hvordan koronavaksineringen i apotek fungerer, og fortalte om samarbeidet med Oslo kommune.
Fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen berømmet norske kommuners innsats med koronavaksinering. Men hun ser også at det har vært utfordringer, blant annet har det vært ressurskrevende for kommunene og det har vært vanskelig å planlegge fordi leveringssituasjonen stadig endres.
– Til høsten skal nye grupper vaksineres. Samtidig er det usikkerhet om behov for dose 3 og om barn skal vaksineres. I tillegg vil det til høsten være tid for influensavaksineringen, sa Hanne Andresen.
– Apotekene kan vaksinere mange og de kan vaksinere mange flere enn i dag. Vi erfarer at koronavaksinering er en oppgave som enkelt kan kombineres med annen daglig virksomhet. I tillegg har apotekene høy tillit og en unik språkkompetanse, sa Andresen.
I Oslo behersker de ansatte i apotekene til sammen 55 ulike språk.
Andresen anbefalte kommunene til å ta kontakt med apotek i sin kommune for å diskutere videre samarbeid.