Tuva Rusaanes går siste året på farmasistudiet i Tromsø. Nå har hun besøkt 5 videregående skoler for å snakke om studiet sitt. Der brukte hun blant annet «funfacts» om legemidler for å engasjere elevene.
Hvorfor valgte du å studere farmasi?
Da jeg var 16 år åpnet et apotek og en Kiwibutikk rett ved der jeg bodde. Jeg ville ta lappen og trengte penger, så jeg søkte jobb på apoteket. Noen uker senere var jeg tilkallingsvikar. På den tiden tenkte jeg på å bli journalist. På apoteket fant jeg ut at man ikke trenger å være journalist for å snakke med folk. Mange av apotekkundene hadde spørsmål og ble alltid glade for svar.
En dag kom en eldre kvinne inn og fortalte om smerter i hoftene. Jeg stilte henne noen spørsmål og anbefalte henne en gel. Noen dager senere kom hun tilbake og sa "Den virker kjempebra, tusen takk". Det var første gang jeg tenkte "wow, jeg har gjort en forskjell".
Visste du noe om farmasi før du søkte?
Jeg leste masse om farmasistudiet, sjekket sosiale medier til utdanningsstedene og studentforeningene, leste studentintervjuer og studieplaner. Jeg pratet også mye med farmasøytene på jobben. Til slutt fant jeg ut at Tromsø virket som et bra sted å studere.
Da jeg skulle begynne i Vg2 valgte jeg matte og kjemi, slik at jeg kunne komme inn på farmasi. Jeg valgte også samfunnsfaglige fag for å teste ut de, før jeg tok det endelige valget.
Hvordan er farmasiutdanningen?
Å studere farmasi er veldig spennende. Du lærer hvordan kroppen fungerer og hvordan man kan bruke kjemiske forbindelser for å endre eller påvirke biokjemiske reaksjoner, som kan kurere eller lindre sykdom eller symptomer. Som de fleste andre universitetsstudier, er farmasistudiet veldig teoretisk. Det hjelper å være nysgjerrig.
Det er også gøy å lære «funfacts» om legemidler. For eksempel hvordan legemidlene ble oppdaget og hva de er brukt til. For eksempel ble et av de mest brukte antikoagulerende midlene vi har i dag, warfarin, brukt som rottegift fordi rottene døde raskt av blødninger.
Når jeg har dratt rundt på videregående skoler og fortalt om farmasistudiet, har jeg nevnt disse «funfacts». Da får jeg ofte overraskende blikk. Jeg føler jeg studerer det mest interessante studiet noensinne.
Hvordan er studiemiljøet?
I Tromsø er det ganske bra. Det er ikke så mange studieplasser, så du blir godt kjent med klassekamerater og forelesere. I tillegg blir du kjent med andre studenter på tvers av kull gjennom fester og arrangementer via studentforeningen Placebo.
Kan man jobbe ved siden av studiet?
Når du studerer kan du bestemme mer over hverdagen enn på videregående. Samtidig står du på egne bein og må overleve på studielånet. Mange jobber derfor ved siden av studiene.
Før jeg begynte på farmasistudiet hadde jeg jobbet i apotek i rundt 2,5 år. Nå jobber jeg frivillig i studentforeninger. Ulempen med det er at det ikke hjelper på økonomien. Derfor bruker jeg noen uker i feriene på å jobbe på apotek. Det er veldig gøy å se hvor mye jeg har lært etter hvert semester. Jeg har også tatt noen småjobber som å reise rundt på videregående skoler og promotere farmasiutdanningen, eller være studentmentor.
Er det mange karrieremuligheter for en farmasøyt?
Apotek er nok den største arbeidsplassen for farmasøyter. Jeg har prøvd det og koser meg når jeg jobber på apotek i ferien, men jeg ønsker å prøve noe nytt etter endt studie.
Min foreløpige plan er å studere videre. Når motivasjonen for å studere stopper ser jeg hva som dukker opp av muligheter. Så kan jeg bestemme meg der og da. Det er mange som søker etter farmasøyt, jeg er ikke bekymret for at jeg skal stå uten jobb.