Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

– Vi savner fakta og kunnskap om paracetamolbruken

Det svenske Legemiddelverket har besluttet at reseptfrie tabletter med paracetamol fra 1. november bare skal kunne selges fra apotek. I kjølvannet av beslutningen i Sverige, har det også blitt en debatt om salg av reseptfri paracetamol i Norge.


04.05.2015

– Vi savner fakta og kunnskap om paracetamolbruken

I Sverige selges paracetamol kun i apotek fra 1. november.

Les om Läkemedelsverkets beslutning og begrunnelse


Legemiddelverket i Norge mener at det ikke er nødvendig å følge svenskenes eksempel, og har ingen planer om å endre reglene for salg av reseptfri paracetamol utenom apotek.


– Jeg er overrasket over at Legemiddelverket er så kategoriske i sine konklusjoner, når kunnskapsgrunnlaget her i Norge er så pass svakt. I Sverige har man sett en økning i paracetamolforgiftninger på 40 prosent siden 2009. I Norge har vi ikke denne kunnskapen, fordi vi ikke har tall på antallet faktiske forgiftninger, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.


Apotekforeningen mener det er behov for mer kunnskap, og etterlyser større vilje hos myndighetene til å skaffe denne kunnskapen.


– Jeg vil utfordre Legemiddelverket til å gjøre tilsvarende undersøkelser som i Sverige, for å finne ut om det er en årsakssammenheng mellom økt tilgjengelighet, økt bruk og skadevirkninger og forgiftninger. Vi trenger et bedre faktagrunnlag for å kunne diskutere ordningen med salg av legemidler utenom apotek, sier Faksvåg til NRK.


Han er spesielt bekymret for ungdommens holdninger til og bruk av paracetamol. Forskning har vist at mange ungdom bruker paracetamol ukritisk.


– Jeg tror salg av paracetamol i for stor grad er ufarliggjort ved at det er så lett tilgjengelig. Mange kjenner ikke til eller tenker ikke på skadepotensialet. Jeg savner at myndighetene tar større ansvar for å skaffe kunnskap og følge opp med tiltak, uavhengig av om paracetamol fortsatt skal selges utenom apotek, sier Faksvåg.


Hør også debatten om paracetamol i NRK Her og nå 29.04.15
 
 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring