Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Sier nei til flere legemidler i butikk

Apotekforeningen er uenig i Legemiddelverkets forslag til å utvide LUA-ordningen. Nå ber de Legemiddelverket sørge for en uavhengig evaluering av ordningen for å finne ut om den oppfyller formålet.


14.09.2015

Sier nei til flere legemidler i butikk

- Ved å øke antall legemiddelformer av ibuprofen i LUA-ordningen, legger Legemiddelverket til rette for økt bruk av ibuprofen, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg. (Foto: Espen Solli)

I et høringssvar til Legemiddelverket tar Apotekforeningen til orde for at hele ordningen med salg av legemidler utenom apotek (LUA-ordningen) må evalueres. Foreningen mener det trengs mer kunnskap om ordningens innvirkninger på folkehelsen og befolkningens holdning til legemidler og legemiddelbruk.

Apotekforeningen mener også at myndighetene må vurdere omfanget av legemiddelforgiftninger med paracetamol og om dette kan relateres til tilgjengeligheten av produktene.


– Vi er på et faglig grunnlag uenig med Legemiddelverkets forslag om å utvide dagens ordning. Ved å øke antall legemiddelformer av ibuprofen i LUA-ordningen, legger Legemiddelverket til rette for økt bruk av ibuprofen. Dette vil være en uheldig forbruksvridning. Det er særlig betenkelig fordi dosepulver og mikstur er legemiddelformer som er lett å gi til barn, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Per Kristian Faksvåg.
 

Les også: – Vi savner fakta og kunnskap om paracetamolbruken
 

Brukes hovedsakelig av barn
Legemiddelverket mener det er vanskelig å se at det er spesiell risiko og veiledningsbehov i denne pasientgruppen som skiller seg vesentlig fra pasientgruppene som bruker andre former for ibuprofen til svelging. Disse omsettes allerede utenom apotek.

Apotekforeningen er uenig med Legemiddelverket og mener de overser at ibuprofen mikstur hovedsakelig benyttes av barn. De viser til at det i pakningsvedlegget for ibuprofen mikstur presiseres at ibuprofen til barn under 10 kg skal doseres av lege.


– Apotekenes erfaring er at foreldre ofte etterspør informasjon om valg mellom legemidler, riktig dosering osv. ved kjøp av smertestillende til barn. Vi mener at ibuprofen i formuleringer som er lett å gi til barn ikke bør tillates solgt i LUA, fordi nødvendig veiledning til foreldre ikke er tilgjengelig i kjøpssituasjonene, sier Faksvåg.

 

Han mener manglende kunnskap om faren ved å kombinere ibuprofen med andre typer legemidler, som for eksempel blodfortynnende legemidler, viser hvorfor det er behov for rådgivning ved kjøp av ibuprofen.

 

– Ibuprofen skal brukes med varsomhet av enkelte grupper pasienter og kan for eksempel være farlig å bruke i kombinasjon med flere ulike legemidler. Vår erfaringer er at dette ikke er allmennkunnskap. Selv om informasjon om slike forhold finnes i pakningsvedlegget, mener vi det ikke er nok. Det er et klart behov for rådgivning før kjøp av ibuprofen, noe butikkbetjeningen ikke har anledning til, sier Faksvåg. 

I høringssvaret kommenterer også Apotekforeningen forslaget om at ellaOne pg Paracetamol 500 mg granulat skal selges i butikk. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring