Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Kraftig astma ikke under kontroll hos hver tredje pasient

Mange pasienter med kraftig astma får utilstrekkelig behandling, viser dansk forskning.


10.04.2015

Kraftig astma ikke under kontroll hos hver tredje pasient

Veiledning i bruk av inhalasjonsutstyr og rådgivning om både bivirkninger og forebygging av anfall er oppgaver apotekene kunne påta seg. Men vi mangler et system for strukturert pasientoppfølging og samarbeid med legene, sier Per Kristian Faksvåg.

Hver tredje pasient trengte akuttbehandling eller måtte ty til overdreven bruk av medisin som følge av dårlig kontrollert astma, skriver danske Dagens medicin.
 

Astmaprofessor fra Odense Universitetshospital, Ronald Dahl, etterlyser at astma blir tatt mer på alvor — både blant pasienter og leger. Der er gjort en rekke forsøk som alle viser at under halvdelen av pasientene tar medisinene slik legen har forskrevet. Manglende inhalasjonsteknikk, frykt for bivirkninger og manglende forståelse for bruken ble angitt som noen av årsakene til at pasientene ikke tar den ordinerte medisinen. Alle er viktige faktorer, som krever oppmerksomhet, ifølge Ronald Dahl.
 

- Det evig tilbakevennende og store problemet omkring kronisk sykdom er, at pasientene ikke gjør, som de blir rådet til, fastslår han overfor Dagens medicin.


Trenger støtte og oppfølging

Fagdirektør i Apotekforeningen i Norge, Per Kristian Faksvåg, støtter langt på vei den danske professoren.


- Erfaringene i Norge er i stor grad de samme som i Danmark. Svært mange astmapasienter strever med bruken av inhalasjonsapparatene, de utelater forebyggende behandling og plages med bivirkninger. I samarbeid med behandlende lege, mener jeg apotekfarmasøytene kan bidra til bedre behandlingsresultat for mange pasienter. Veiledning i bruk av inhalasjonsutstyr og rådgivning om både bivirkninger og forebygging av anfall er oppgaver apotekene kunne påta seg. Men vi mangler et system for strukturert pasientoppfølging og samarbeid med legene, sier Faksvåg. 
 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring