Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Farmasøyten må få fast plass ved samhandlingsbordet

Farmasøytens legemiddelkompetanse må inn i tverrfaglige primærhelseteam i kommunene. Det var hovedbudskapet da Apotekforeningen holdt innlegg for Helse- og omsorgskomiteen.


01.10.2015

Farmasøyten må få fast plass ved samhandlingsbordet

- Vi ønsker at det etableres finansieringsordninger som sikrer at alle kommuner kan tilby tverrfaglige legemiddelgjennomganger som sikrer riktigere legemiddelbruk, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen. (Foto Espen Solli)

– Aller først vil jeg fastslå at det ytes mange gode primærhelsetjenester i de 825 apotekene vi har i dag. Det skjer mye konkret og konstruktiv samhandling mellom apotekfarmasøyter og annet lokalt helsepersonell. Vi ser imidlertid at samhandlingen mellom de ansatte i apotek og f.eks. fastleger, hjemmesykepleiere og lokale helseinstitusjoner kan bli bedre om det etableres klarere rammer og strukturer for samhandlingen, sa Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen.

Torsdag 1. oktober var Apotekforeningen invitert til Helse- og omsorgskomiteen for å gi innspill til høring om stortingsmeldingen «Fremtidens primærhelsetjeneste - nærhet og helhet», også kalt primærhelsetjenestemeldingen.

Apotekforeningen mener de mer enn 800 apotekene med 8000 helsepersonell er en lokal helseressurs som gir viktige bidrag til folkehelsen gjennom sin rådgivning. Ikke minst apotek en viktig ressurs for den delen av befolkningen som bruker legemidler fast for å forebygge eller behandle sykdom. Dette forholdet mener foreningen ikke er drøftet eller synliggjort i stortingsmeldingen.

– I enkelte kommuner finnes det lokale legemiddelkomiteer der fastlegene og farmasøyter har en arena for å diskutere forskrivning og innbyggernes legemiddelbruk lokalt. Men dette kommer ikke av seg selv, og det trengs incentiver som bringer ulik fagkompetanse sammen, sa Soldal.

Det bør utvikles nasjonale modeller for hvordan apotekfarmasøyter som er ansatt i private virksomheter, skal samhandle med fastlegen og den øvrige primærhelsetjenesten, mener Apotekforeningen.

Apotekforeningen ønsker også at det etableres finansieringsordninger som sikrer at alle kommuner kan tilby tverrfaglige legemiddelgjennomganger som sikrer riktigere legemiddelbruk.

Apotekforeningen ba komiteen om å etterlyse farmasøytens plass i primærhelseteamene. Stortinget bør også be helseministeren om å utrede hvordan det kan etableres strukturerte samhandlingsarenaer for fastleger og farmasøyter.   

Les Apotekforeningens notat til Stortingets helse- og omsorgskomité.


 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring