Gå til innhold
Bilde av Oddbjørn Tysnes

Dette arbeidet vil legge føringer for hele bransjen langt inn i fremtiden, mener Oddbjørn Tysnes, som skal delta i utvalget.

I mandat står det at utvalgets hovedoppgave er å «vurdere regelverk som knytter seg til apotekvirksomhet. Utredningen omfatter apotekvirksomhet generelt, men utvalget skal spesielt vurdere behovet for reguleringer som skal legge til rette for økt konkurranse og nye apotekløsninger». Utvalget skal vurdere og foreslå ny lovregulering for både apotek- og grossistvirksomheten. Det skal utrede hvordan framtidens apotek skal innrettes, samtidig som de legemiddelpolitiske målsettingene blir ivaretatt.

Les pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet

Et vidt mandat

– Utvalget har fått et vidt mandat til å vurdere hele apoteksektoren. Det blir en stor oppgave for utvalget å gi balanserte vurderinger av alle de spørsmålene helseministeren ønsker å få belyst, mener adm. direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.

Han mener det er naturlig og nødvendig at dette utredningsarbeidet settes i gang nå, når det er 25 år siden forrige gang. Det har skjedd store endringer både i apotekbransjen selv, i rammevilkårene og ikke minst i teknologien, siden slutten av 1990-tallet. Dette taler for å vurdere regelverk og regulering på nytt.

– Utvalgets arbeid blir svært viktig for alle som er involvert i apoteksektoren, og for de mange millioner pasientene som er avhengig av apotekenes tjenester, mener Lund.

– Dagens apoteklov er fra 2001, og er moden for oppdatering. Utviklingen av ny teknologi gir nye muligheter for distribusjon, samhandling og informasjonsutveksling mellom apotek, kunder og helsetjenesten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Ikke bare marked og konkurranse

Apotekforeningen er representert i utvalget med direktør for næringspolitikk, Oddbjørn Tysnes. Han ser frem til arbeidet med stor spenning.

­– Det er en stor oppgave utvalget har fått. Dette arbeidet vil legge føringer for hele bransjen langt inn i fremtiden. For oss blir det viktig å få frem hvilken rolle apotekene kan spille i helsetjenesten i fremtiden, men at dette forutsetter de riktige rammevilkårene, både økonomisk og regulatorisk. Det er mange muligheter for bedre utnyttelse av apotekene, ikke minst i lys av ny teknologi og nye samhandlingsformer, mener Tysnes.

Utvalgsmandatet legger stor vekt på markeds- og konkurransesituasjonen, og på et mulig behov for lov- og regelverksendringer, bl.a. i lys av den teknologiske utviklingen.

– Det kan virke som om helseministeren har vært mer opptatt av det legemiddelpolitiske målet om lavest mulig pris, og kanskje noe mindre opptatt av god kvalitet i legemiddelbehandlingen, når han utformet mandatet. Effektiv konkurranse er viktig, men det bør være minst like viktig å sikre god tilgang til og riktig bruk av legemidlene, mener Tysnes. Han håper utvalget vil legge like stor vekt på det siste som det første, når arbeidet kommer i gang.

Bredt sammensatt utvalg

Utvalget har 14 medlemmer, og skal ledes av jus-professor Tore Bråthen fra BI.

– Det er et bredt sammensatt utvalg med svært ulik kompetanse og forskjellige ståsteder. Det borger for at det vil komme mange og ulike perspektiver inn i utredningsarbeidet. Det blir veldig spennende å se hvilken vei dette arbeidet tar, og hvordan det vil prege fremtiden for apoteksektoren, avslutter Per T. Lund.