Gå til innhold

Kols er en alvorlig sykdom hvor medisiner er helt sentrale for å lindre symptomer og forebygge forverringer. (Foto Espen Solli.)

En doktorgradsavhandling ved Universitetet i Bergen har sett på hvordan målrettete helsetjenester kan forbedre oppfølgingen av legemiddelbruk hos personer med kronisk obstruktiv lungesykdom (kols). Funnene viser at mange pasienter ikke får den veiledningen de trenger – og at apotekene kan spille en langt viktigere rolle enn de gjør i dag. Det skriver Universitetet i Bergen.

Kols er en alvorlig sykdom hvor medisiner er helt sentrale for å lindre symptomer og forebygge forverringer. I doktorgraden kommer det frem at mange pasienter mangler kontinuerlig oppfølging og forståelig informasjon om hvordan de best bruker medisinene sine. Pasienter ofte står alene med behandlingsansvaret. De savner enkle verktøy, oppdatert informasjon og helsepersonell som følger dem over tid. Det er behov for bedre støtte – både faglig og praktisk – i hverdagen.

Pasientene har behov for tjenester som er enkle å bruke og tilpasset hver enkelt. Tiltak som personlige oppfølgingskonsultasjoner i apotek, digital informasjon, bedre rutiner for oppdatering av medisinlister og individuell veiledning, vil kunne gjøre stor forskjell for pasientgruppen.

Avhandlingen peker på apotek som en egnet arena for å tilby denne støtten. Apotek er lett tilgjengelige, har faglig kompetent personell og kan følge opp pasientene over tid.

Om doktorgraden

Torbjørn Nygård disputerte 11. april med doktorgraden "Development of a medicines-support intervention for people with chronic obstructive pulmonary disease". Han har tatt doktorgraden sin ved Klinisk institutt 2 og Senter for farmasi ved det medisinske fakultet i Bergen. Prosjektet er finansiert av Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi.