I en interpellasjon til helseminister Vestre tok stortingsrepresentant Sveinung Stensland fra Høyre nylig opp legemiddelmangel og -produksjon i Norge. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreket i Stortings-debatten viktigheten av den norske serviceproduksjonsordningen. Denne ordningen ivaretar småskalaproduksjon av legemidler i Norge, og som særlig sikrer små pasientgrupper tilgang til visse legemidler.
– Det er positivt at Vestre anerkjenner at ordningen er viktig, men det er mer uklart hva han vil gjøre for å styrke den. Revider regelverket, sørg for smidig praktisering og husk på ordningen når mangler oppstår, er oppfordringen fra Lund.
Vestre trenger en oppdatering
– Basert på svarene fra statsråden, virker det ikke som om Vestre er helt oppdatert på behovene og mulighetene innen norsk legemiddelproduksjon, og hvordan vi kan bruke det vi har for bedre legemiddelberedskap. Jeg mener det er grunn til å se på lovverket fra 2001, det er utdatert og hindrer en smidig serviceproduksjonsordning som kunne avhjulpet legemiddelmangel mer effektivt, sier Sveinung Stensland i en kommentar til apotek.no.

– Jeg mener det er grunn til å se på lovverket fra 2001, som er utdatert og hindrer en smidig praktisering, sier Sveinung Stensland. (Foto Hans Kristian Thorbjørnsen)
Serviceproduksjonsordningen bidrar til at apotekene kan ivareta leveringsplikten for visse legemidler når legemiddelselskapene ikke produserer legemidler i små volum. Dette er med på å opprettholde et godt behandlingstilbud til pasientene. Ordningen bidrar også til å opprettholde produksjonsanlegg og -kompetanse i Norge, noe som er viktig for helseberedskapen, forteller Lund.
Tre tiltak som kan hjelpe
For å videreutvikle serviceproduksjonsordningen, foreslår Apotekforeningen og Serviceproduksjon AS flere tiltak som statsråd Vestre bør ta tak i:
- Revidere regelverket som regulerer apotektilvirkning for å gjøre ordningen mer smidig og enklere å bruke ved legemiddelmangel.
- Sørge for at sektormyndighetene praktiserer regelverket på en måte som gjør ordningen anvendelig i flere situasjoner.
- Sikre at Direktoratet for medisinske produkter (DMP) aktivt undersøker mulighetene i ordningen ved langvarig forsyningssvikt.
– DMP bør ikke bare være en kontrollør av regelverket, men en aktiv bidragsyter for å hjelpe apotekene med å oppfylle sin leveringsplikt til pasientene. Serviceproduksjonsordningen fremstår kanskje marginal, men den er avgjørende for marginaliserte pasientgrupper. Dette må ikke glemmes av helseforvaltningen, understreker Stensland.
Apotekforeningen og Serviceproduksjon AS håper at innspillene vil være til hjelp for myndighetene i arbeidet med å utvikle serviceproduksjonsordningen videre, og ser frem til en konstruktiv dialog om dette arbeidet.

Om serviceproduksjonsordningen
I serviceproduksjonsordningen er det over 100 NAF-preparater. Apotekforeningen er produkteier for preparatene på vegne av norske apotek. Serviceproduksjon AS forvalter Apotekforeningens produkteierskap og ivaretar alle oppgaver knyttet til apotekpreparatene.