Gå til innhold

Redaksjonen til boka Farmasimuseet forteller, med Trygve Fjelsdstad som nummer to fra høyre. Begge foto Stian Nybru.

Hva er Farmasimuseet?

Farmasimuseet, eller Norsk Farmasihistorisk Museum, ligger på Norsk Folkemuseum på Bygdøy.

Se mer
Se mindre

Farmasimuseet består av faste utstillinger der besøkende kan se det komplette inventaret fra Apoteket Hjorten i Oslo fra 1861, et apotekerkontor, et systematisk offisin der gjenstander er plassert etter funksjon, et farmasøytgalleri med berømte farmasøyter, inventar fra Skillebekk fra 1960-tallet og laboratoriet fra Frogner apotek fra samme periode.

I annen etasje er det et innredet urteloft og et analyselaboratorium utstyrt slik det var på apotekene rundt 1914. Her er det også en legemiddelutstilling der legemidlenes historie knyttes opp mot de store folkesykdommene og medisinske gjennombrudd. 

I tillegg har vi skiftende temautstillinger i «hjørnerommet» i første etasje – for tiden utstillingen Min onkel triller piller om apotekenes legemiddelproduksjon gjennom tidene. 

– Norsk farmasihistorie er mer enn bare gamle gjenstander på et museum. Den gir oss innsikt i hvordan farmasifaget og yrkesutøvelsen har utviklet seg over tid. Ved å forstå historien, kan vi bedre forstå de valg og prioriteringer som ble gjort i fortiden, og dermed også vår egen samtid, sier en av forfatterne bak boka, Trygve Fjeldstad.

Farmasimuseet ble formelt stiftet i 1963 og åpnet for besøkende i 1974. Museet har markert både 60- og 50-årsjubileum, men det har manglet en samlet dokumentasjon for denne perioden.

– Derfor ble boken «Farmasimuseet forteller» laget. Meningen er at den skal gi en samlet fremstilling av museets historier og utstillinger, sier Fjeldstad.

En irrgrønn elefant

Fjeldstad liker spesielt godt historien om en irrgrønn elefant. Den henger over inngangsdøren til museets annen etasje.

– Vi visste at den kom fra Elefantapoteket i Bergen, men hva var historien bak? Vi fant til slutt en saksmappe med hele historien fra elefanten ble laget i kobber i Bergen i 1924 og til den etter mange år ble gitt til Farmasimuseet. Da Elefantapoteket flyttet i 1985, oppdaget de at det var noe inni. Det viste seg å være en flaske med et dikt, sier Fjeldstad.

Han trekker også fram en resept fra Skiens Apothek fra 1842, utskrevet til "Hendes Naades Kammerpige" på Fossum.

 – Kammerpiken arbeidet for overhoffmesterinne Fanny Løvenskiold, men fikk ikke resepten utskrevet i eget navn.

Han mener at boken «Farmasimuseet forteller» er en perfekt gave for alle som jobber eller har jobbet innen apotek- og legemiddelfeltet. Den setter farmasihistorien inn i en kulturhistorisk og stilhistorisk sammenheng. Boken er også spennende lesing for alle med en generell interesse for historie og kultur.

Redaksjonen har bestått av Inger Lise Eriksen, Trygve Fjeldstad, Helge Knudsen Strømme, Gjertrud Sæter og Hanne Hjorth Tønnesen.