Gå til innhold

Høringsforslaget legger ikke til rette for et voksenvaksinasjonsløft og gjør ikke Norge til et foregangsland innen forebygging.

Dette mener Apotekforeningen

Her er noen av de største svakhetene:

Se mer
Se mindre
  • Forslaget inkluderer kun pneumokokkvaksine til 65-åringer, ikke til dem som er eldre. Flere andre viktige vaksiner burde også vært med.
  • Forslaget legger ikke til rette for et voksenvaksinasjonsløft og gjør ikke Norge til et foregangsland innen forebygging.
  • Apotekforeningen kritiserer konkurranseutsetting av vaksinasjonstjenester og mener at apotekene bør få mulighet til å tilby programvaksiner på en enkelere måte.
  • Påminnelsesordningen er for snever, og bidrar ikke til noe vaksineløft. 

Helseminister Vestre snakker på den ene siden varmt om forebygging og best mulig bruk av fagfolkressursene i den årlige Helsetalen. Samtidig sender han på høring et temmelig tamt forslag til voksenvaksinasjonsprogram. Det er verken et folkehelseløft eller et initiativ for bedre arbeidsdeling i helsetjenesten.

I vårt svar til høringsforslaget om endringer i forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram, peker vi på ganske mange mangler ved forslaget. Vi støtter selvsagt helhjertet opp om en utvidelse av voksenvaksinasjonsprogrammet. Men dette forslaget har så mange hull og svakheter, at det er vanskelig å vite hvor jeg skal begynne.

Les Apotekforeningens høringssvar her.

Det er vanskelig å forstå at pneumokokkvaksine til 65-åringer skal være den eneste reelle utvidelsen av programvaksinering for voksne. Influensa-, covid-19-vaksinering er i realiteten allerede programfestet. Flere andre vaksiner, som boostervaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio, burde også vært med. I fjor ble ifølge FHI mer enn 10 000 rammet av kikhoste. Mange tilfeller kunne vært forebygget med vaksinasjon. Vaksiner mot helvetesild og RS-virus kunne også vært med i voksenvaksinasjonsprogrammet.

Pneumokokkvaksine til de som trenger det mest

Det er de eldste som har størst nytte av å ta pneumokokkvaksine. Derfor er det uforståelig at det bare er 65-årskullet som skal tilbys denne vaksinen i programmet. Altså at det kun er dem født i 1960 som i år skal få tilbud om denne vaksinen innenfor program.

Eldre som rammes av pneumokokksykdom får ofte alvorlige sykdomsforløp med sykehusinnleggelse. Mange kommer heller ikke tilbake til samme funksjonsnivå som før sykdommen.

Forebygging av antibiotikaresistens

Takket være blant anent NRK-serien Katastrofe, er utviklingen av antibiotikaresistens løftet frem som en potensiell helsekatastrofe. Høringsforslaget adresserer dessverre ikke hvor viktig det er å hindre utvikling av antimikrobiell resistens (AMR). God vaksinedekning er trolig det mest effektive tiltaket som finnes for å redusere bruken av antibiotika.

“Vi støtter selvsagt helhjertet opp om en utvidelse av voksenvaksinasjonsprogrammet. Men dette forslaget har så mange hull og svakheter, at det er vanskelig å vite hvor jeg skal begynne.”
- Hanne Andresen, fagdirektør

Gåtefull påminnelsesordning

Høringsforslaget inkluderer en påminnelsesordning, men denne skal bare varsle om vaksiner i programmet. En påminnelsesordning bør bidra til et vaksinasjonsløft. Det er for meg gåtefullt at den ikke skal varsle om alle vaksiner Folkehelseinstituttet anbefaler. Hvorfor skal ikke en 72-åring kunne få en påminnelse om pneumkokkvaksinering, eller om nytten av en boostervaksine hvert tiende år?

Apotekforeningen er også kritisk til konkurranseutsetting av vaksinasjonstjenester. Vi er ikke imot konkurranse, men når reglene blir så kompliserte som departementet foreslår, virker konkurransen mot sin hensikt.

Konkurranseutsetting gir betydelig merarbeid for både kommuner og vaksinasjonsaktører. Vi mener apotekene må få mulighet til både å informere om og tilby innbyggerne programvaksiner på en enkel måte.

Foregangsland?

Høringsforslaget legger ikke til rette for et voksenvaksinasjonsløft og gjør ikke Norge til et foregangsland innen forebygging. En konsekvens vil være unødvendig stor sykdomsbyrde i befolkningen av smittsomme sykdommer og økt risiko for utvikling av antibiotikaresistens.