Målt i prosent, har økning av samtlige legemidler mot depresjon i perioden 2019 til 2024 vært størst blant dem under 20 år. Her har det vært en økning på 66 prosent i antall døgndoser (DDD). Det er imidlertid fortsatt få personer i denne aldersgruppen som bruker antidepressiva.
Tall fra Reseptregisteret viser at det i 2023 var ca 8 900 i alderen 15 til 19 år som fikk utlevert antidepressiva fra apotek, dvs. nesten tre prosent av befolkningen i denne aldersgruppen. Det er vesentlig færre pasienter blant dem under 15 år.
– Det kan være mange grunner til at bruken av antidepressiva går opp blant de unge. Økt bruk av antidepressiva kan ha en sammenheng med større åpenhet og vilje til å søke hjelp for psykiske plage. Det kan også ha sammenheng med at man har fått mer kunnskap og erfaring med legemiddelbehandling av de unge. Uansett er det en utvikling forskere og helsemyndigheter bør være opptatt av å følge opp, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Mest bruk blant eldre
Målt i døgndoser (DDD), er økningen de siste fem årene størst i aldersgruppen 35 til 39 år. Totalt var det en økning på 27 prosent i antall døgndoser for denne aldersgruppen. Tall fra Reseptregisteret viser at det var 29 400 personer i denne aldersgruppen som brukte antidepressiva.
– Bruken av antidepressiva øker med alderen. De over 70 år bruker dobbelt som mye som de i 20-årene, men utviklingen går i retning av stadig mindre aldersforskjeller, sier Andresen.
Samtidig som det blant ungdom og unge voksne har vært en stor økning i bruken, er det for de over 50 år bare små endringer i bruken av antidepressiva de siste fem årene.