– Å håndtere legemiddelmangel er helsehjelp
– I apotekene er det mange høyt utdannede, superflinke farmasøyter. Ved legemiddelmangel er det de som er best skikket til å vurdere hva som kan hjelpe den pasienten som står foran dem. De kan bruke mer farmasøytisk skjønn i mangelsituasjoner, mener Audun Hågå i DMP.
Audun Hågå, direktør i DMP, deltok i debatten om legemiddelmangel. Han mener farmasøytene yter helsehjelp når de hjelper paseinter som rammes av mangel.
Forrige uke inviterte Apotekforeningen til debatt om legemiddelmangel. Bakgrunnen var en undersøkelse om befolkningens erfaringer med legemiddelmangel, en kartlegging i apotek, og en gjennomgang av årsaker til legemiddelmangel og mulige nasjonale tiltak. I tillegg er det stor oppmerksomhet om temaet i media.
– Norske apotek klarer å finne løsninger for omtrent halvparten av dem som opplever legemiddelmangel. Likevel opplever flere legemiddelmangel og mange er bekymret, sa fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen.
Hun ga en rask oppsummering av de viktigste funnene i studien der 49 apotek rapporterte hvilke legemidler som manglet i mars i år.
Les også: Legemiddelmangel rammer 1500 pasienter daglig
Noen tiltak kan iverksettes nå
– Apotekfarmasøytene er best skikket til å vurdere hva som kan gjøres for den enkelte pasient i mangelsituasjoner. Å håndtere legemiddelmangel er helsehjelp, sa Audun Hågå, direktør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP).
Han var en av de inviterte for å diskutere konkrete tiltak for å motvirke de negative konsekvensene av legemiddelmangel.
Å bygge opp beredskapslager eller satse på legemiddelproduksjon i Norge for å motvirke legemiddelmangel er langsiktige prosesser. Per T. Lund i Apotekforeningen mente man allerede nå kan plukke noen lavthengende frukter.
– Gi apotekfarmasøytene utvidede roller og fullmakter. Så skal nok de klare å løse problemene enda bedre enn i dag, sa lederen i apotekenes bransjeforening.
Regjeringen har gjort tiltak
– Legemiddelmangel er alvorlig, men det er krevende å løse det i Norge, sa Truls Vasvik, helsepolitisk talsperson fra Arbeiderpartiet.
– Vi har gjennomført endringer i lovverket for å bøte på noen av problemene. Vi har opprettholdt beredskapslagre. Om de er tilstrekkelig store, overlater jeg til fagfolk å vurdere, sa Vasvik.
– Apotekenes rolle er viktig. At man kan se på muligheten med å bytte ulike virkestoffer og gi apotekene tilliten er viktig, sa Svardal Bøe.
– Hovedmålet vårt er å bidra til at den norske befolkningen får de legemidlene de trenger. Noen virkemidler er mer lavthengende enn andre, sa Vasvik.
Pris er en viktig faktor
Erlend Svardal Bøe, stortingsrepresentant for Høyre, trakk frem de fire legemiddelpolitiske målene vi har i Norge. Han mente at målet om lavest mulig pris ikke må overskygge de andre tre målene.
– Norge er et lite og sårbart marked. Vi må utfordre prismålet og likestille alle de legemiddelpolitiske målene, sa Svardal Bøe.
– For å sikre nok forsyning til landet vårt er vi avhengig av å ha riktig pris, sa Vasvik. Han kan ikke si hva som er riktig pris, men mener pris er en viktig parameter.
– Vi har de føringene vi har. Skal de vektes likt, slik de gjøres i dag? Når det gjelder prisregulering må vi se på dette. Vi må se på alle virkemidler for å bedre situasjonen nasjonalt, svarte Svardal Bøe.
Starter dagen med å sjekke lagerbeholdning
Lege og nestleder i Allmennlegeforeningen, Hans Christian Myklestul, fortalte om kolleger starter dagen med å sjekke legemiddelbeholdningen til apotekene i nærområdet.
– Å sjekke lagerstatus løser et konkret problem her og nå, men det er ikke en langvarig løsning. Det tar mye tid i en travel hverdag, sa Myklestul.
– Rotårsaken til legemiddelmangel er et globalt problem. I Norge kan vi lindre symptomene, ved å informere forskrivere og apotek, og samtidig informere og trygge pasienter, sa Hågå.
Les også: 1 av 2 pasienter sier at de har opplevd legemiddelmangel
Kartleggingsstudien som Apotekforeningen har gjennomført, viser også at apotekene bruker mye tid på å lete etter legemidler og informere pasientene. Dette er arbeid apotekene ikke får betalt for.
Egen infogruppe for legemiddelmangel
Fra årsskiftet fikk DMP totalansvaret for forsyningssikkerhet og beredskap for legemidler og medisinske produkter.
Per T. Lund i Apotekforeningen ønsker et offisielt samtalerom der pasienter, farmasøyter og leger kan ha dialog med DMP for å diskutere hvordan man skal løse mangelsituasjoner praktisk.
– Det er viktig at pasientorganisasjonene blir med i samtalegruppa, sa Guro Birkeland, generalsekretær i Astma- og allergiforbundet.
– Ja, det er helt avgjørende at vi har dialog med apotek, industri og pasienter, bekreftet Hågå.