Voksenvaksinasjon: – Hvorfor er nordmenn dårlige til å vaksinere seg?
Influensa rammer 5-10 prosent av befolkningen hver høst/vinter. De fleste blir friske etter omtrent en uke, mens ca. 5 000 personer i Norge blir innlagt på sykehus med influensa hver sesong.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Hvorfor er det sånn at vi nordmenn har vanskeligere for å vaksinere oss enn andre land vi liker å sammenligne oss med? spør administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen.
Målet for vaksinasjonsdekning i risikogruppen er 75 prosent. I 2016/17 var den selvrapporterte dekningen på 28 prosent. Med andre ord er helsemyndighetene langt unna å nå målet med dagens strategi.
Under Arendalsuka inviterer Apotekforeningen og Norges Farmaceutiske Forening til debatt om voksenvaksinasjon: Er terskelen for å vaksinere seg for høy?
Med oss i diskusjonen har vi Kari Henriksen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, Preben Aavitsland, professor ved UiO og overlege ved Folkehelseinstituttet, Rønnaug Larsen, leder i Norges Farmaceutiske Forening, Ingeborg Senneset, forfatter, journalist og aktiv samfunnsdebattant og Per T. Lund, administrerende direktør i Apotekforeningen.
Les mer om arrangementet.
Fakta om influensavaksinasjon
Nær 1,5 million nordmenn har økt risiko for komplikasjoner av influensa og anbefales derfor å ta influensavaksine årlig. Av disse er 900 000 personer i risikogruppen fordi de er 65 år eller eldre. Gravide og personer med kroniske sykdommer som diabetes, astma og kols, anbefales også å ta influensavaksine - av hensyn til sin egen helse.
I 2016 døde 1 700 personer relatert til influensa i Norge, i gjennomsnitt dør ca. 900 årlig, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Til sammenligning døde det mindre enn 150 personer i trafikken i fjor.
Pasienter som får influensa kan utvikle sykdom som må behandles med antibiotika. Dersom flere vaksinerer seg kan vi hindre at sykdommen utvikler seg og følgelig redusere antibiotikabruken.
Utreder voksenvaksinasjonsprogram
Mange vaksiner har begrenset virkningstid, og må friskes opp med jevne mellomrom for å sikre immunitet. Helseministeren har gitt Folkehelseinstituttet (FHI) i oppdrag om å utrede hvordan et voksenvaksinasjonsprogram kan iverksettes.
Formålet med vaksinasjonsprogrammet er å bidra til at flere voksne frisker opp barnevaksinene for å sikre immunitet i befolkningen. FHI vil komme med sin anbefaling til høsten.