Gå til innhold
- Ulempen med at pasienter må innom apotek en gang i måneden må oppveies av fordelen med økonomiske innsparinger som kan brukes til å gi behandling til andre pasienter, mener Ruth Grung.

- Ulempen med at pasienter må innom apotek en gang i måneden må oppveies av fordelen med økonomiske innsparinger som kan brukes til å gi behandling til andre pasienter, mener Ruth Grung.

Grung skriver i sitt skriftlige spørsmål til helseministeren at ulempen med at pasienter må innom apotek en gang i måneden oppveies av fordelen med økonomiske innsparinger som kan brukes til å gi behandling til andre pasienter.

I følge Grung koster legemidler mot revmatisk sykdom mellom 6 000 til over 10 000 kr for en måned behandling. Nå ønsker hun klarhet i hvor mye penger som går tapt ved at legemidler på blåresept og H-resept (sykehusfinansierte legemidler) blir returnert og destruert.

Høie: Vil ta uhensiktsmessig mye tid
Helseminister Bent Høie skriver i sitt svar til Grung at en generell innstramming av utleveringsgrensen til én måneds forbruk vil innebære en uhensiktsmessig økning i tids- og ressursbruk for både pasienter og apotek, og kan neppe forsvares med innsparinger som følge av mindre retur av kostbare pakninger.

Høie peker også på at mange legemiddelpakninger kommer i størrelser tilpasset tre måneders forbruk. Ved å gå over til kun å bruke små pakninger, som vanligvis er dyrere per enhet, vil man fort ende opp med en totalkostnad som er høyere enn dagens.

Høie skriver videre at et alternativ kunne vært å redusere maksimal utleveringsmengde for legemidler med en utsalgspris over et visst beløp per pakning eller per månedsforbruk. Utfordringer knyttet til fastsetting av et hensiktsmessig maksbeløp, tekniske og praktiske tilpasninger, samtidig som pasientene skal tilbys rask, enkel og likeverdig tilgang til legemidler, taler imidlertid imot en slik grense.

På bakgrunn av dette er helseministeren tydelig på at regjeringen ikke kommer til å foreslå en endring i dagens utleveringsgrense på tre måneders forbruk.