Gå til innhold

– Det er tydelig at mange gravide trenger et tidligere møte med helsepersonell enn de får i dag. Dette møte bør være enkelt for den gravide å arrangere, og det bør være kort ventetid, sier Rebecca Solomon. Hun er masterstudent i farmasi og er selv gravid for første gang.

Rebecca Solomon (Foto: Privat)Solomon skal skrive masteroppgaven sin om SafeStart-prosjektet, som gir kvinner mulighet til å snakke med en farmasøyt om det de måtte lure på om graviditeten sin. Da de slipper de å gå og være redde for hva de kan og ikke kan gjøre frem til første svangerskapskontroll.

SafeStart skal være et tilbud i tiden fra den gravide får en positiv graviditetstest og til hun blir kalt inn på første svangerskapskontroll. Denne kan komme så sent som i uke tolv.

– Jeg håper og tror at dette en vakker dag blir et offentlig tilbud til alle som en del av svangerskapsomsorgen. Her vil kvinnene møte helsepersonell som er eksperter på legemidler, og som gir råd om egenomsorg hver eneste dag på jobb, sier Solomon.

Erstatter nettforum og Google
– Jeg lurer på mye rundt min egen graviditet. Hva kan jeg spise? Hva kan jeg ikke spise? Er disse plagene noe man kan gjøre noe med? Og er dette normalt å oppleve som gravid? Kan jeg ta smertestillende om jeg får vondt i hodet. Det har vist seg at jeg ikke er alene om det, og at de fleste gravide har mange spørsmål. Mens man da venter på sin første kontroll er det lett å ty til allvitende Google. Ofte ender man opp på diverse forum hvor kvinner gir hverandre velmente råd. Dessverre har disse rådene ofte ikke noe faglig belegg, mener masterstudenten. 

Man ser at mange gravide kvier seg for å ta noe mot kvalmen, og også mot andre plager. Usikkerhet i forhold til hva som er trygt å bruke, og hva som bør unngås kan føre til at mange kvinner lider unødig. En undersøkelse utført på over 200 gravide og ammende viste at nesten halvparten av disse hadde opplevd et problem knyttet til legemiddelbruk.

(Intervjuet er basert på en kronikk på forskning.no)