Gå til innhold

Inhalasjonsveiledning: – De pasientene som har fått opplæring av apoteket som jeg har snakket med, har vært fornøyde, sier Helle Grøttum. (Foto LHL)

– Fastlegen skal ha oversikt over pasientenes totale medikamentbruk og passe på at de har riktig inhalasjonsteknikk. Fastlegen kan enten gjøre det selv, bruke sykepleieren eller henvise til apoteket, sier Grøttum, som er generalsekretær for astma og allergi i LHL. 

Apotek har tilbudt inhalasjonsveiledning siden 2016. Apotekene har fra 2016 til 2021 veileledet i underkant av 341 000 pasienter i riktig inhalasjonsteknikk.

– De pasientene som har fått opplæring av apoteket som jeg har snakket med, har vært fornøyde, sier hun.

– Viktig å spørre alle

Grøttum er utdannet sykepleier, og har jobbet med barn og astma, allergi og eksem hele sitt yrkesliv. Hun har vært i LHL siden 2015.

– Lungepasienter er en sammensatt gruppe og det er mange ulike lungesykdommer, men felles for mange er at de har behov for inhalasjonsmedisiner. Fra jeg begynte å jobbe med lungepasienter, har det skjedd en revolusjonerende utvikling. Det er lettere å ta medisinen, det er flere kombinasjoner, medisinen har lenger effekt og bivirkninger er langt færre og mindre alvorlige enn før.

– Utfordringen for mange nå, er riktig inhalasjonsteknikk. Studier viser at 70 tar inhalasjonsmedisinen feil, sier hun.

En annen utfordring hun nevner er mangfoldet av inhalatorer.

– Generisk bytte gjør at mange får ny medisin hvert halvår og ny inhalator. Inhalatorene kan oppleves som svært forskjellig, og mange blir forvirret, sier hun.

Hun bruker selv inhalasjonsmedisin, men har aldri blitt spurt på apoteket om inhalasjonsveiledning.

– Det er ikke alltid man blir spurt i apoteket om man ønsker inhalasjonsveiledning. Jeg ønsker å minne apotekansatte om at de må spørre alle som bruker inhalatorer om de vil ha inhalasjonsveiledning, sier hun.

Hvor fort teller du til ti?

En dag i uken bemanner hun rådgivningstelefonen til LHL, for å gi medlemmene gode råd og veiledning. Hun erfarer at mange som bruker inhalasjonsmedisin har mange spørsmål.

– Det kan være små ting. For eksempel de som bruker inhalasjonsmedisin med kammer. Hvor mange ganger teller de mens de puster i kammeret? Er tre pust nok? Skal man telle til ti? Det er ingen standard på hvor fort folk teller. Og hvordan vet man at inhalatoren er tom? sier hun.

Mange pasienter hun snakker med, opplever at de ikke blir bedre selv om de bruker medisin.

– Da er det ikke sikkert at de tar medisinen riktig. Og det kan være lurt å snakke med legen om å endre dose, bytte annen medisin eller få noe i tillegg, sier hun.

Grøttum forteller at en astmapasient ringte henne forrige gang hun bemannet rådgivningstelefonen.

– Han hadde ikke så lyst til å begynne med medisinen. Han mente han klarte seg greit uten. Da svaret jeg ham at «Du vet ikke hvor bra du kan bli fordi du har ikke prøvd».

– Ta vaksiner

Grøttum er opptatt av at lungepasienter må unngå infeksjoner i lungene. Hun oppfordrer derfor alle til å ta vaksiner både mot pneumokokkinfeksjon, influensa og covid-19.

– Vi vet at infeksjoner kan forverrer selve sykdommen. Det kan for eksempel bli tyngre å puste med en influensainfeksjon i tillegg til lungesykdommen. Influensa og pneumokokker kan også føre til nye sykdommer, som lungebetennelse.

– Det er ekstra viktig for lungepasienter å ta disse tre vaksinene, oppfordrer hun.