Vellykket prøveprosjekt med apotekteknikere på medisinrom
To apotekteknikere fra Apotek 1 Helsehuset i Fredrikstad har hjulpet hjemmetjenesten på medisinrommet. Hjelpen har frigjort sykepleiernes sårt tiltrengte tid til pasientene. Nå ønsker de å forlenge prøveprosjektet.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Apotektekniker Fredrikke G. Johansen (t.h) har hjulpet til på medisinrommet til fagsykepleier Merete Gjermundsen (t.v).
Det kommer fram fra en sluttrapport fra samarbeidsprosjektet mellom apoteket og Etat hjemmesykepleien i Fredrikstad.
Stor nytteverdi for begge parter
Prøveprosjektet har hatt en varighet på seks måneder. Sluttrapporten som apotek.no har fått tilgang til, konkluderer med at begge parter synes at samarbeidet var godt og prosjektet hadde stor nytteverdi. Hjemmesykepleien ønsker å forlenge muligheten for å ha apotektekniker på medisinrom i første omgang ut september 2021. I prosjektet har det vært to apotekteknikere som har jobbet på medisinrom. I forlengelsen vil det være ytterligere en apotektekniker som vil få opplæring på medisinrom.
Apotekteknikeren har jobbet på medisinrom fire dager i uken, fire timer per gang. Arbeidsoppgavene har blant annet vært å klargjøre multidose og dosetter, istandgjøre medisiner til daglig utlevering og dobbeltkontroll ved håndtering av A- og B-preparater sammen med sykepleier/vernepleier. I tillegg til å oppdatere pasientens medisinliste i journalsystemene og generell rydding.
Sparer 11 timer per uke
Som en del av prosjektet, regnet hjemmehjelpsetaten ut tid brukt på medisinrommet før og etter hjelp fra apotektekniker. Etter at apotekteknikerne ble satt inn, har de spart 11 timer i uken. Før prøveprosjektet brukte sykepleierne i overkant av 60 timer per uke på medisinrommet. Etter prøveprosjektet brukte de i overkant av 33 timer. Apotekteknikerne brukte til sammen 16 timer i uken.
I rapporten skriver de at nedgangen på 11 timer i uken blant annet kan forklares med at apotekteknikeren får jobbe i «fred» med sine oppgaver på medisinrom. De får jobbe kontinuerlig over tid i stedet for å gjøre oppgaver på medisinrom innimellom pasientoppdrag. Apotekteknikerne er på medisinrom på tidspunkt hvor det ofte er lite annet personell der, slik at de slipper å bli forstyrret. De blir heller ikke avbrutt av andre oppgaver som telefoner og henvendelser fra andre ansatte.
De over 30 timene som sykepleierne har frigjort, har blitt brukt ute hos pasientene. Dette er med på å øke kvaliteten på tjenestene, og mulighet for økt observasjonskompetanse. Mindre tid på medisinrommet har også gjort at sykepleierne får bedre tid til å rekke alt annet og de har senket skuldrene mer.
Kort om prosjektet
Etter innføringen av Samhandlingsreformen kommer det stadig sykere pasienter inn ikommunehelsetjenesten. Oppgaver som tidligere ble utført av spesialisthelsetjenesten utføres nå i kommunene, og oftest i pasientens hjem. Dette gir behov for økt sykepleierkompetanse i pasientens hjem.
I 2019 ble det foretatt en kartlegging som viste at Etat hjemmesykepleien i Fredrikstad benytter ca. syv sykepleieårsverk til medisinromsarbeid. Spørsmålet om det var mulig å frigjøre noe av denne tiden til mer direkte pasientkontakt ble derfor stilt.
Prosjektet fikk innovasjonsmidler fra Fylkesmannen og støtte fra Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi.