– Vaksinering og veiledning om legemiddelbruk i apotek er to viktige folkehelsetiltak
Det var hovedbudskapet da Thor-Arne Englund fra Apotekforeningen fortalte helsepolitikerne på Stortinget hva apotekbransjen mener om regjeringens folkehelsemelding.
Thor-Arne Englunds budskap til Helse- og omsorgskomiteen: – La apotekfarmasøytene få rekvirere pneumokokkvaksine. Utvid ordningen med Medisinstart. (Skjermdump Stortinget)
– Forebygging er et viktig tema i Folkehelsemeldingen, derfor skal jeg gi to helt konkrete og praktiske innspill til forebyggingstiltak. Det gjelder vaksinering og Medisinstart, sa Thor-Arne Englund, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen.
For få tar pneumokokkvaksine
Apotekene satte i fjor ca. 400 000 vaksiner. Det er en effektiv tjeneste som fungerer veldig godt, og med svært fornøyde kunder.
– En vaksine vi burde ha satt mer av er pneumokokkvaksine. FHI anbefaler at alle over 65 tar denne vaksinen hvert sjette år. Men i dag er det sånn at selv om du er over 65, så må du likevel ha resept fra legen for å få denne vaksinen. Dette er ikke veldig praktisk, og en konsekvens er at bare 15 prosent av de som burde få vaksinen, faktisk tar den, sier direktøren for næringspolitikk i Apotekforeningen.
I stedet burde man kunne gå innom sitt lokale apotek og få rekvirert og satt vaksinen av farmasøyten med en gang. Kunden har spart tid. Fastlegen har spart tid. Og samfunnet sparer på at flere er vaksinert, mener Englund.
Apotekene står klare til å både rekvirere og sette pneumokokkvaksine. Englunds oppfordring til Stortinget er å gi apotekfarmasøyter rekvireringsrett til pneumokokkvaksiner.
Medisinstart avdekker og retter opp feilbruk
Medisinstart i apotek er oppfølgingssamtaler for å sikre at nye brukere av medisiner bruker dem riktig. I dag tilbys det til nye brukere av hjerte- og karlegemidler, og det er startet et pilotprosjekt for pasienter med diabetes type 2.
– Et av de virkelig store problemene vi har i helsesektoren i dag er feil bruk av medisiner. Vi bruker 32 milliarder kroner på reseptlegemidler i året. Til sammenligning kostet Medisinstart i fjor ca. 6 millioner kroner, og det brukte vi til å hjelpe over 20 000 pasienter til bedre medisinbruk. Daglig avdekker apotekene feilbruk, og derfor bør denne ordningen utvides, fortalte Englund i stortingshøringen.
Hans konkrete innspill var at Helse- og omsorgskomiteen ber regjeringen utvide ordningen med Medisinstart. Slik får flere grupper hjelp til å bruke medisinene riktig og havner ikke på sykehus på grunn av feil medisinbruk.