Unge voksne velger apotek for å ta koronavaksinen
55 kommuner får vaksinehjelp fra 160 apotek. Daglig får over 1500 nå vaksinen sin i et apotek. – Det er veldig gledelig å se at så mange bruker apotekene for å få vaksinen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fikk se hvordan koronavaksinering i apotek fungerer på Apotek1 Ski Storsenter. Hun ble tatt godt imot av apoteker Tonje Tobiassen.
Av de mer enn 20 000 som hittil har fått koronavaksinen i apotek, er over halvparten under 45 år.
– At de yngre, som det har vært vanskelig å nå i vaksinesentrene, nå kommer til apotekene for å ta vaksinen, er veldig positivt. Det viser at apotekene kan være et viktig supplement for grupper det ellers er vanskelig å nå, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen.
– Erfaringene så langt med koronavaksinering i apotek er veldig positive. Tilbakemeldinger fra kunder tyder på at tilbudet blir satt stor pris på. Det er enkelt, og mange føler at det er tryggere enn å oppsøke de store vaksinesentrene. Vi ser også at det er en del som velger å ta 1. dose når det har blitt mulig å vaksinere seg i apotek, forteller Andresen.
Det er nå over 160 apotek som tilbyr koronavaksinering på vegne av kommuner. 55 kommuner har inngått avtaler med apotek om vaksinering. I disse kommunene bor over 1/3 av landets befolkning, så tilbudet er tilgjengelig for mange.
– Det fungerer godt å bruke apotekene som et supplement til kommunens tilbud. Det er veldig morsomt å se i praksis. Vi er glade for og stolt av at kommunene bruker den standardavtalen som vi har laget for samarbeid med apotek, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol da hun besøkte Apotek 1 Ski Storsenter i Nordre Follo.
Når mål om vaksinedekning
Koronavaksinering i apotek har blitt mulig takket være et tett samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, KS, FHI, Helsedirektoratet og en samlet apotekbransje. Det er blant annet laget en standardavtale som kommuner og apotek kan bruke, og apotekene har fått en takst for vaksinering. Vaksinering i apotek er gratis.
De kommunene der apotek foreløpig har satt flest vaksiner, er: Bergen, Bærum, Gran, Askøy og Øygarden.
I alle disse kommunene er det over 1000 innbyggere som har tatt vaksinen i et apotek.
– Det å kunne gå innom apoteket utenom åpningstiden til vaksinesenteret er et viktig og godt supplement. Å se at så mange bruker det, er veldig gledelig. Da får vi opp antall vaksinerte, som er målsetningen vår, sier Kjerkol.