Tverrfaglig diskusjon om antibiotikaresistens
I slutten av september inviterte Farmaceutene og Apotekforeningen Legeforeningen, Veterinærforeningen og Tannlegeforeningen til et arbeidsmøte for å diskutere felles innsats mot antibiotikaresistens.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Foreningene som representerer de som forskriver antibiotika er alle enige om at også Norge har utfordringer knyttet til antibiotikaresistens.
Blant innlederne på møtet var direktøren for den internasjonale farmasiføderasjonen (FIP), Luc Besançon. Han kunne fortelle om tankevekkende fakta om utviklingen vi står overfor.
– Antibiotikaresistens er i ferd med å bli et omfattende verdensproblem. Hvis ingenting gjøres vil det innen 2050 dø én person hvert tredje sekund på grunn av infeksjoner som er antibiotikaresistente. Det haster å gjøre noe, og det er derfor FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) presser myndigheter rundt om i verden til å komme opp med handlingsplaner for å få ned antibiotikabruken.
– Jeg er i Norge for å presentere hvilken rolle farmasøyter kan ha i arbeidet med å få ned antibiotikabruken, og for å bidra i diskusjonen andre helseaktører når en nasjonal handlingsplan for antibiotikaresistens diskuteres, sier Besançon til apotek.no.
Foreningene som representerer de som forskriver antibiotika er alle enige om at også Norge har utfordringer knyttet til antibiotikaresistens. Men de kan og fortelle om positive utviklingstrekk, som at bruken av antibiotika til fisk er redusert med 99 prosent, og at mange pasienter har endret holdning til behovet for antibiotika i det siste.
– Det er viktig og positivt at de ulike helseprofesjonene, både de som forskriver og vi som utleverer, setter seg ned sammen for å diskutere hva vi hver for oss og sammen kan gjøre for å redusere antibiotikabruken. Det er viktig at vi har felles budskap til pasientene, og at vi kan samarbeide lokalt med kunnskapsdeling og erfaringer, sier Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen etter møtet.