Farmasøyt Tone Engebretsen har klare tanker om hvordan en praksisperiode bør være og mener at en praksisveileder først og fremst skal være en god rollemodell og samtalepartner.
– Praksisperioden handler ikke bare om å lære hvordan datasystemene fungerer eller hvordan du oppdager legemiddelrelaterte interaksjoner. Det er hele pakka. Hvordan du ordlegger deg og hvordan du kommuniserer er helt avgjørende når du skal jobbe som farmasøyt, sier Tone Engebretsen.
Hun jobber på Vitusapotek Kjelsås og har vært praksisveileder for studenter fra OsloMet og med-veileder for studenter fra Universitetet i Oslo i flere år.
«Keep it simple stupid»
Hvordan skal kundene forstå hva du mener? pleier hun å spørre studenten. Selv om studenten har en solid fagbakgrunn hjelper det ikke når kunnskapsgrunnlaget hos mottakeren er null.
– Hvordan du ordlegger deg er alfa og omega for å kunne gjøre en god jobb som apotekfarmasøyt. Å forklare legemiddelbytte ved å bruke Tine meierier og Q-meieriene er sannsynligvis bedre enn å gå den lange, innviklede veien om patenttid og helseøkonomi. Det er viktig å bruke KISS i hverdagen, sier hun.
KISS står for «Keep It Simple Stupid», oversatt til norsk: hold det enkelt! Engebretsen mener det er viktig, både når det kommer til enkle reseptekspedisjoner og krevende legemiddelinteraksjoner.
Høye krav til studentene
Engebretsen har klare tanker om hvordan en praksisperiode bør være og mener at en praksisveileder først og fremst skal være en god rollemodell og samtalepartner.
– De studentene som ser på praksisveilederen som en lærer har misforstått.
– Jeg deler gjerne av min kunnskap, men det er viktig at studenten virkelig prøver å sette seg inn i et tema før de spør, sier Engebretsen.
Studentene gir oppdatert kunnskap
Engebretsen hadde sin praksisperiode på Apotek 1 Nordstrand. Der fikk hun muligheten til å jobbe variert, både med forsendelser til hjemmetjenesten og ute i resepturen.
– Jeg lærte så mye, spesielt hvordan man kommuniserer med ulike mennesker og kulturer.
– Jeg la min elsk på å rydde i bleielageret husker jeg. Det var en form for mindfullness å stå der og stable bleiepakker når det kokte litt i topplokket etter vanskelige situasjoner, minnes hun.
Nå har hun selv muligheten til å vise og lære studentene hva hun ønsker og forventer av en farmasøyt når de er ferdige i praksis. Samtidig får de oppdatert informasjon fra praksisstudentene.
– Vi lærer av studentene som er i praksis også, for eksempel nye etiske dilemmaer, avslutter Engebretsen.