Gå til innhold

Apotekforeningen har lansert sin årlige rekrutteringskampanje for å få flere ungdommer til å velge farmasiutdanningen. Om to måneder går søknadsfristen for høyere utdanning ut.

Farmasiutdanningen passer for de som ønsker å gjøre en forskjell; de som har lyst til å hjelpe andre mennesker med riktig legemiddelbruk eller utvikle nye legemidler. Det er en stor fordel å ha interesse for realfag, men det viktigste er at de evner å kommunisere og formidle kunnskapen sin til pasienter og annet helsepersonell.

Les mer: Om farmasiutdanningen

En farmasøyt som brenner for faget sitt og som viser at farmasiutdanningen gjør noe med deg er Rebwar Saleh.

– Jeg har alltid vært interessert i farmasi. Å jobbe som sykehusfarmasøyt er givende og jeg er svært takknemlig over at jeg får lov til å jobbe med dette, sier Saleh.

Moren til Saleh jobber som barnelege og faren hans er utdannet farmasøyt. Saleh ble sykehusfarmasøyt.  

– En sykehusfarmasøyt er en viktig sparringspartner for legene. Vi kvalitetssikrer medisiner som pasientene skal ta og vi kan lage tilpassede legemidler dersom det er behov for det, forteller han.

Bruker sin kompetanse
De fleste medisiner er tilpasset voksne, men Saleh bruker sin farmasøytkompetanse til å tilpasse medisinene slik at de også kan fungere for barn.

– Det er ofte vanskelig å gi riktig medisin til småbarn, særlig når det skal gis flere legemidler samtidig, sier han.

Et eksempel er medisiner som hjelper mot epilepsi. En type kapsel med epilepsi-medisin inneholder store korn, og når den må gis gjennom sonde, vil ofte kornene tette sonden. 

– Jeg kan derfor foreslå å blande medisinen ut i en bedre egnet væske eller bruke en kapsel med mindre korn, slik at sonden ikke tettes. Jeg får brukt min kompetanse slik at det lille barnet får livsviktig medisin, forteller Saleh.

Det å se at han er til hjelp for pasienter, leger og sykepleiere gir ham en god følelse. Som farmasøyt er Saleh med på å gjøre hverdagen bedre for både pasienter og helsepersonell.

«Jeg føler med stolt og takknemlig som får hjelpe de aller minste i samfunnet.»