Gå til innhold

Også i Norge blir apotekene rammet av at lav kronekurs gir høyere innkjøpspriser, mens inflasjonen gjør at mange av apotekenes utgifter vokser med rekordfart, påpeker Englund.

Svenske «Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket» (TLV) har besluttet å øke betalingen til apotekene for håndtering av reseptbelagte legemidler. Økningen er begrunnet med svenske apoteks svakere lønnsomhet over tid. Samlet økes apotekenes inntekter med cirka 658 millioner svenske kroner årlig. Beslutningen er tatt for å sikre fortsatt god apotekdekning for pasientene.

TLV vurderer at bransjen er svært sårbar for kostnadsøkninger blant annet knyttet til husleie og strøm, samtidig som svak svensk krone har gjort innkjøpsprisene for varer fra Europa høyere enn på mange år. Derfor frykter de apoteknedleggelser, som vil gi et dårligere tilbud til svenske apotekkunder.

Svakere økonomi svekker apotektilbudet

– Dette er problemstillinger som er svært like i Sverige og Norge. Også i Norge blir apotekene rammet av at lav kronekurs gir høyere innkjøpspriser, mens inflasjonen gjør at mange av apotekenes utgifter vokser med rekordfart. Direktoratet for Medisinske Produkter (DMP) bør følge Sveriges eksempel, fordi risikoen for at en svekket apotekøkonomi over tid vil gå ut over apotektilbudet er like reell i Norge, sier Thor-Arne Englund, næringspolitisk direktør i Apotekforeningen.

Han peker også på at situasjonen fører til økt arbeidspress for de apotekansatte. Stadig flere resepter skal ekspederes og veiledning skal gis til flere pasienter, uten at det er tilsvarende rom for å øke bemanningen.

Endringene i Sverige gjelder for alle prisgrupper og for legemidler både med og uten generisk konkurranse. TLV foreslår også økt betalingen for ekspedering av generiske legemidler.

Forventninger til avansegjennomgang

I Norge skal DMP (tidligere Legemiddelverket) gjennomføre en avansegjennomgang for apotekene i løpet av året, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet. Englund mener DMP bør ta lærdom fra sine svenske kolleger, og skaffe seg kunnskap om deres vurderinger.

– Det norske og svenske apotekmarkedet er relativt likt. TLV har gjort en grundig utredning, og kommet til en tydelig konklusjon som skal motvirke apoteknedleggelser. I 2021 ble det 43 flere apotek i Norge. I 2023 er tallet null – det har altså blitt stengt like mange apotek som det har blitt åpnet. Endringen er dramatisk, og kan slå veldig negativt ut for mange av de 200 000 nordmennene som er innom et apotek hver dag, sier Englund.