Gå til innhold

Regionsjef Hanne Tram i Apotek 1. (Foto Apotek 1)

Ved Jessheim Apotek har koronavaksineringen blitt tatt godt imot av kundene. Apoteker Karianne Kjos Ødegård forteller at apoteket er et supplement til vaksinesenteret i Ullensaker kommune, og opplever å nå grupper som av ulike årsaker ikke drar dit.

– Vi har hatt vaksinering i bil utenfor apoteket hvor en innbygger ikke klarte å gå ut av bilen. De hadde vært på vaksinesenteret flere ganger, men ikke klart å få vedkommende ut av bilen der, forteller apotekeren.

Apotek oppleves som kjent og trygt

– Jeg har satt førstegangsvaksiner på innbyggere som har sosial angst og ikke ønsker eller tør å sitte i et rom sammen med mange andre. Jeg har vaksinert rusmisbrukere som kanskje ikke har så lett for å holde avtaler, og det er lettere å komme innom apoteket. Noen innbyggere gruer seg veldig, men hos oss får de sitte ned og snakke om vaksinen før jeg vaksinerer. Og så har de mulighet til å ombestemme seg uten at det føles nedverdigende, sier Ødegård.

Også apotekene i Bergen erfaringer at kundene opplever det som enkelt og trygt å sette vaksine mot korona i apoteket.

– Det er en relativt stor andel kunder som ønsker å sette første dose, og dette tyder på at vi treffer en målgruppe som vi har ønsket å gi et tilbud. Flere apotek melder også om kunder med bekymring eller sosial angst som har satt pris på et tilbud på apotek med informasjonsrom og en-til-en oppfølging fra apotekpersonale, sier regionsjef Hanne Tram i Apotek 1.

Bergen ville sikre god tilgjengelighet

I Bergen har kommunen inngått avtale med alle apotekkjedene. De ønsket å utvide tilbudet med flere vaksinasjonssteder, særlig i utkanten av kommunen, for å sikre god tilgjengelighet.

– Apotekene tilbyr både timebestilling og drop-in, og vi forplikter oss til en viss kapasitet pr uke. Lenken til timebestilling gjøres tilgjengelig på kommunene sin nettside, i tillegg til apotekenes egne kanaler, sier Tram.

Alle apotekene har samarbeidet i oppstartsfasen for å få avtaler på plass.

– Vi har stått sammen som bransje med et felles ønske om å utføre et samfunnsoppdrag og legge til rette for at kundene våre får et best mulig tilbud, sier Tram. Hun kan fortelle at det er fulle timebøker på mange apotek i Bergen og stor pågang.

Regionsjef Mette Aune i Vitusapotek kan også fortelle at dette er et tilbud kundene setter pris på.

– De er overrasket over at det ikke er kø, og setter stor pris på profesjonell, lett tilgjengelig og rask vaksinering. Flere kommenterer at de synes apotekene bidrar til et viktig samfunnsoppdrag, og stiller spørsmålstegn ved at dette tilbudet ikke har kommet tidligere i pandemien, sier Aune.

Fullbooket på 15 minutter

Vitusapotek Stokke er det eneste apoteket som bistår Sandefjord kommune i vaksineringsarbeidet. De opplevde så stor pågang at de måtte sette av en dag ekstra.

–  Jeg skjønte at vi ville få en viss pågang av folk som ønsket å få vaksine, men at det ble så populært, det hadde jeg ikke forventet, sier Pardeep Kaur Kodial, apoteker ved Vitusapotek Stokke til Sandefjords blad.

Kodial tror at mange foretrekker å booke time for å unngå de lange drop-in-køene i Sandefjord. Folk ønsker nok ikke å bruke altfor lang tid på å få stikket.

– Farmasøyter kommer på banen

Ved Son apotek, tok farmasøyt Lisa Hassel kontakt med Vestby kommune. Det fikk ballen til å rulle. Kommunen inviterte til et samarbeidsmøte på mandagen og fredag samme uke var første apotek i gang.

– Da jeg hørte Statsministeren si at apotekfarmasøyter kan hjelpe til, måtte jeg bare sende en e-post til kommunen. Vi farmasøyter må komme på banen, ikke vente med å bli spurt, sier Hassel.

Etter at Hassel hadde sendt e-posten, kontaktet kommunen alle apotekene i området. Slik ble det likt for alle.

– At vi har samarbeidet med andre apotek, har styrket vaksineringstilbudet. Vi er opptatt av samfunnsgevinster, ikke av konkurransen. Vi har god støtte i hverandre og kan dele erfaringer, sier Hassel, som er ansvarlig for fag og opplæring i apoteket.