Stor økning i unges bruk av antidepressiva siden 2019
Apotekforeningen har undersøkt utviklingen i bruken av antidepressiva i årene før pandemien og frem til 2021. Fra 2019 til 2021 har det vært en kraftig økning i bruken blant personer i alderen 15 til 39 år.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Målt i prosent, har økning av antidepressiva vært størst blant dem i alderen 15-19 år.
Det viser tall Apotekforeningen har innhentet fra Farmaloggs legemiddelstatistikk.
Målt i antall definerte døgndoser (ddd) av samtlige legemidler mot depresjon, er økningen størst i aldersgruppen 30-34 år. Fra 2019 til i fjor økte denne gruppens bruk av antidepressiva med 19 prosent.
Målt i prosent, har økning vært størst blant dem i alderen 15-19 år. Her har det vært en økning på 30 prosent, men det er fortsatt et relativt lite antall personer i denne aldersgruppen som bruker antidepressiva. Tall fra Reseptregisteret viser at det i 2020 var ca 6 600 ungdom i denne alderen som fikk resept på antidepressiva. Antallet pasienter er nå godt over 8 000, viser Apotekforeningens beregninger.
– Det er ikke mulig å fastslå at økningen i bruken av antidepressiva blant ungdom henger sammen med pandemien og de mange restriktive tiltakene som har vært i bruk. Men, jeg synes det er naturlig å stille spørsmål ved økningen. Det er opplagt noe forskere og helsemyndigheter bør være opptatt av å følge opp, mener fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Bruken av antidepressiva er vesentlig større i befolkningen 40 år og oppover, enn i de yngre aldersgruppene. De over 40 år står for mer enn 70 prosent av bruken.
– Blant de voksne og eldre har bruken av antidepressiva bare økt med et par prosent siden før pandemien, mens økningen blant dem under 40 år har vært på godt over 10 prosent over de siste to årene, sier Hanne Andresen.