Farmasistudiet har blitt fremhevet i kampanjer ved Det helsevitenskapelige fakultetet ved UiT, både gjennom sosiale medier og på arrangementer, sier studieprogramleder Janne E. Mjelle (Foto: Marte F. Tveiten/UiT)
– Vi har jobbet systematisk med rekruttering over flere år og på flere arenaer. Farmasistudiet har vært et av studiene som har blitt fremhevet, både gjennom sosiale medier og på større fysiske arrangementer, sier Janne Erikke Mjelle, studieprogramleder for farmasi ved UiT.
Aktiv bruk av studenter i rekrutteringen
Totalt har bachelorgraden i farmasi ved UiT fått en økning på over 25 prosent i antall søkere. Det ligger en klar strategi bak og løsningen har vært å bruke farmasistudentene.
– Tromsø virker langt nord for mange som bor i sør, og det virker mer attraktivt å reise sørover for å studere for de som bor i nord. Vi har derfor spurt studentene våre hva de vil fremheve med studiet, studentmiljøet og med Tromsø som studentby. Deretter har vi brukt svarene vi har fått aktivt i rekrutteringsarbeidet, sier Mjelle.
Hun forteller at farmasistudenter har vært ansikt utad i kampanjer, stått på stands og vist hva utdanningen er og hvilke muligheter man har når man er ferdig utdannet. I tillegg har flere farmasistudenter blitt sendt ut til kjemiklasser ved videregående skoler i Nordland, Troms og Finnmark for å snakke om farmasiutdanningen.
Flere vil ta mastergrad
UiT tilbyr et 3+2 løp. Det vil si at studentene først kan ta en bachelor for så å søke seg til master. Søkertallene til mastergraden er også positiv lesning for instituttlederen ved Norges arktiske universitet.
– Vi har hatt en liten økning i antall søkere til masteren, fra 134 i fjor til 138 i år. Det sier vi oss veldig godt fornøyd med, med tanke på at både OsloMet med sin toårige master og UiO med sitt nye tilbud til farmasøyter med mastergrad utenfor EU/EØS, har kommet til, forteller Mjelle.
Nytt mastertilbud til utenlandske farmasøyter
Universitetet i Oslo har fått 81 søkere til sitt nye Studieløp for farmasøyter med mastergrad fra land utenfor EU/EØS. Antall studieplasser avhenger av ledige masteroppgaveplasser og ressurser til veiledning.
– Foreløpig er det snakk om 25 plasser, men det avgjøres når de endelige tallene er på plass, sier Kathrin Bjerknes, instituttleder ved Universitetet i Oslo.
– Vi er også i dialog med industri, helsetjenesten og Apotekforeningen om dette og oppfordrer flere til å bidra med oppgaver og veiledning. Både for å øke antall kandidater, men også for å øke samarbeidet og gjøre utdanningen mer arbeidslivsrelevant, avslutter hun.