Gå til innhold
Stortinget mener alvor med å ta i bruk apotekenes kompetanse for å gi befolkningen en bedre helsetjeneste, sier Per T. Lund. Her fra en budsjetthøring i Stortinget sammen med Oddbjørn Tysnes.

Stortinget mener alvor med å ta i bruk apotekenes kompetanse for å gi befolkningen en bedre helsetjeneste, sier Per T. Lund. Her fra en budsjetthøring i Stortinget sammen med Oddbjørn Tysnes.

Stortinget ber også regjeringen gjøre endringer i apotekavansen som reduserer den negative effekten av budsjettkuttet som kom i budsjettforliket. De legger vekt på betydningen av apotekenes kundeveiledning.

– Det er veldig positivt med en tydelig beskjed fra Stortinget om at de ønsker å mobilisere apotekene for å øke vaksinasjonsgraden. Å gi farmasøyter rett til å rekvirere influensavaksiner er et klokt grep for å øke tilgjengeligheten, og dermed få flere i risikogruppen til å ta vaksinen, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Han mener dette også må ses i en større sammenheng, som viser at Stortinget mener alvor med å ta i bruk apotekenes kompetanse for å gi befolkningen en bedre helsetjeneste.

– Inhalasjonsveiledning til astma- og kolspasienter, Medisinstart til hjerte-/karpasienter, og nå influensavaksinasjon og rekvireringsrett peker alle i samme positive retning. Nå skal apotekene mobiliseres i pasientens helsetjeneste, mener Lund.

Han forventer at Helse- og omsorgsdepartementet nå snur seg raskt rundt og gjør de nødvendige grepene for å få på plass en ordning der farmasøytene kan rekvirere influensavaksiner. Da kan befolkningen allerede fra neste høst benytte seg av drop in-vaksinasjon i et stort antall apotek.

Stortingets helse- og omsorgskomite viser de til at norske apotek de siste to sesongene har tilbudt influensavaksine. Deretter ber komiteen Helse- og omsorgsdepartementet vurdere hvilken rolle apotek kan spille for å bidra til å nå målet om at 75 prosent av risikogruppene får influensavaksine. De ber også om en vurdering av hvilke tiltak og ressurser som er nødvendig for dette.

Bøter på skaden

Helse- og omsorgskomiteens flertall peker på at et kutt i apotekenes avanse vil kunne svekke apotekenes muligheter til å gi råd til pasienter om riktig legemiddelbruk.

For å sikre apotekenes mulighet til å gi god kundeveiledning, ber komiteflertallet regjeringen komme tilbake med et opplegg i revidert nasjonalbudsjett, som reduserer de negative effektene av budsjettkuttet.

–  Jeg tolker dette slik at apotekene skal få kompensert budsjettkuttet for andre halvdel av 2019, mens kuttet vil påvirke apotekøkonomien negativt i første halvår. Dermed kan det være mulig å opprettholde veiledningen til legemiddelkundene i apotek, sier Per T. Lund.

Komiteen viser også til at avansemodellen for medisinsk forbruksmateriell bør endres, slik at den i større grad gir insentiver for gode tjenester fra apotek og bandasjister til pasienter. Komiteen ber regjeringen om å utarbeide en slik ny modell og at de berørte aktørene gis mulighet for innspill. Dette er i tråd med Apotekforeningens innspill til Stortinget.

– Det er positivt å se at Stortinget har forstått alvoret i det kuttet som kom i budsjettforliket, og at de nå tydelig signaliserer en vilje til fortsatt å satse på apotekene som et lavterskel helsetilbud. Det er også gledelig å se at Senterpartiets representant i komiteen tar et kraftig oppgjør med den tilfeldige og uforutsigbare behandlingen apotekene fikk da budsjettkompromisset skulle ros i land av regjeringspartiene og Krf, sier Lund.

Les alle merknadene fra Helse- og omsorgskomiteen om disse temaene