– Nå er staten i ferd med å trekke seg fra spleiselaget, fordi staten ikke justerer sitt bidrag i en tid der alt blir mye dyrere. (Foto: Stortinget.no)
Det sa Thor-Arne Englund, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, i høringen om helse- og omsorgsbudsjettet i Stortinget.
– Litt forenklet er finansieringen i dag et spleiselag. Pasientene betaler en liten egenandel for legemidlene sine, og staten fastsetter en takst for resepthåndtering i apotek. Problemet er at betalingen apotek får fra pasienten og fra staten ikke dekker apotekenes kostnader med å håndtere, levere ut og gi veiledning om legemidlene, fortalte Englund til Stortingets helse- og omsorgskomite.
Derfor må også en tredje part bidra, og det er apotekene selv. Det bidraget finansierer de ved å selge andre varer i apoteket.
Staten må justere satsene som har vært uendret siden 2018
– Nå er staten i ferd med å trekke seg fra dette spleiselaget, fordi staten ikke justerer sitt bidrag i en tid der alt blir mye dyrere. Statens bidrag er ikke justert siden dagens ordning ble innført i 2018. Men som alle vi har merket, har alle mulige kostnader gått opp en del siden det. Når staten ikke vil justere kronetilleggene i takt med inflasjonen, bidrar staten mindre og mindre i spleiselaget for hvert år som går. Det betyr at hele kostnadsøkningen på grunn av inflasjonen siden 2018, har apotekene tatt fra egen lomme.
Apotekbransjen mener det er urimelig av staten å trekke seg fra spleiselaget og la apotekene dekke all kostnadsvekst selv.
– Derfor ber vi helsekomiteen helt konkret om en merknad i årets statsbudsjett, der dere ber regjeringen om en årlig prisjustering av de faste kronetilleggene i apotekavansen, slik at staten ikke trekker seg fra et spleiselag og et samarbeid som har fungert veldig, veldig godt for norske pasienter, avsluttet Thor-Arne Englund i stortingshøringen.