Slik hjelper apotekene ferieturister uten medisiner
Ved Jernbanetorget i Oslo står fortvilte turister. De har mistet eller gått tomme for medisinene sine. Inne på apoteket leter de ansatte i ulike registre for å finne tilsvarende legemidler.
Apotekene i Norge har ikke til gang til reseptregistrene i andre land, de vet derfor ikke hvilke legemidler turistene bruker dersom turistene mister legemidlene sine i Norge.
– For norske turister som mister medisiner på reise i Norge, er det enklere. De kan gå innom et hvilket som helst apotek og hente ut legemidler fra gyldige e-resepter. Kommer derimot turistene fra andre land, er det mer krevende, sier farmasøyt og assisterende apoteker ved Vitusapotek Jernbanetorget, Dagrun Eggen.
Hovedstaden fylles opp av sommergjester. Turistene kommer for å oppleve Oslo, men for noen er det ikke bare sommeridyll. Eggen forteller om turister som har mistet bagasjen, blitt frastjålet vesken eller plutselig er fri for tabletter.
Fortvilte feriegjester
– Mange av de som kommer innom bor ikke i Norge. De er på gjennomreise, ofte med cruisebåter eller turistbusser. De er fortvilet og vet ikke hva de skal gjøre, sier hun.
Apotekene i Norge laster ned resepter fra Reseptformidleren, på den måten får de ekspedert ut legemidlene til pasientene. Apotekene har ikke til gang til reseptregistrene i andre land, de vet derfor ikke hvilke legemidler pasienten bruker.
– De som kommer innom har med tomme medisinbrett eller legemiddelpakninger. Det gjør det lettere å finne tilsvarende legemidler. Andre er ikke like enkle å forstå, og vi må stotre oss frem på ulike språk og vise bilder, sier farmasøyt Eggen.
Ekspedering basert på skjønn
– Hva som skjer med kunden dersom apotekene ikke kan hjelpe dem er uvisst. Vi vurderer derfor situasjonen nøye. Vi bruker legemiddelkompetansen vår og vårt farmasøytiske skjønn til å vurdere nødekspedering, sier farmasøyten.
Nødekspedering er en ekspedisjon av legemiddel uten gyldig resept, når det anses nødvendig og reseptutsteder, oftest legen, ikke kan treffes.
– Så langt det lar seg gjøre bruker vi reseptfrie legemidler. Ved nødekspedering er det minste pakningsstørrelse man kan ekspedere, sier Eggen.
Prototype for norske apotek
MyHealth@EU skal bidra til gode helsetjenester for europeiske borgere på reise innenfor EU/EØS-området. Helsedirektoratet og Norsk Helsenett arbeider nå med å gi helsepersonell, deriblant apotekansatte, tilgang til helseopplysning.
– For norske apotek betyr dette at det i fremtiden vil bli mulig å laste ned resepter fra land i Europa. Det vil gjøre det enklere for apotekansatte å hjelpe turister dersom de har gått tomme for legemidlene sine, sier Anne-Lise Härter, direktør e-helse i Apotekforeningen.
Representanter fra Norsk Helsenett besøkte nylig Vitusapoteket på Jernbanetorget der farmasøyt Dagrun Eggen jobber. Målet med besøket var å vise frem en prototype som kan brukes i norske apotek.
– Det var et veldig vellykket besøk. Representantene fra Norsk Helsenett fikk en god innføring i apotekenes hverdag og arbeidet de legger ned for å finne frem til riktig legemiddel for utenlandske turister. I tillegg ga farmasøyt Eggen konkrete innspill på hvilken informasjon som vil være nyttig for de som jobber i apotek, sier Härter.