Returordning for medisinpenner må gi reell miljøgevinst
Det har vært oppmerksomhet om muligheten for en returordning for medisinpenner i Norge i det siste. Dette henger blant annet sammen med økende salg av legemidler som kommer i ferdigfylte medisinpenner.
Apotekforeningen trenger mer informasjon for å ta stilling til hvordan en eventuell returordning for medisinpenner kan se ut i Norge, sier Thor-Arne Englund. (Foto: Nicolas Tourrenc/Apotekforeningen)
En mulig returordning var tema på kontaktmøte mellom Apotekforeningen og Legemiddelindustrien (LMI) nylig.
Apotekforeningen er positive til bærekrafttiltak der apotekbransjen kan bidra til en grønn omstilling. Dette initiativet om en mulig returordning for medisinpenner i Norge er et skritt i riktig retning, men det krever en grundig vurdering før det eventuelt settes ut i live.
For at apotekene skal kunne støtte denne ordningen, er det noen viktige prinsipper som må på plass:
- En returordning må være trygg for apotekpersonalet.
- Det må være dokumentert at tiltaket gir en reell miljøgevinst.
- Det bør være frivillig for apotekene å delta (slik det er for apotekene i Danmark).
- Apotekene må få økonomisk kompensasjon for ekstraarbeidet.
Trenger mer informasjon om gevinstene
– Vi har en positiv dialog med LMI om dette. Apotekforeningen trenger mer informasjon fra legemiddelprodusentene, for å ta stilling til hvordan en eventuell returordning for medisinpenner kan se ut i Norge, sier Thor-Arne Englund, næringspolitisk direktør i Apotekforeningen.
Slik returordningen fungerer i Danmark i dag, blir medisinpenner resirkulert til plaststoler via Zirq Solutions. Det er mål om en mer raffinert resirkuleringsordning over tid.
Ønsker standardisering
Apotekforeningen utfordret også legemiddelindustrien til å jobbe for at medisinpenner blir enklere å gjenvinne. Dette kan gjøres ved å bruke færre og mer standardiserte materialer.
– Designet av medisinpenner er åpenbart et viktig konkurranseelement. Pennene er en del av forsknings- og utviklingsarbeidet legemiddelindustrien gjør for å lette pasientenes hverdag. Samtidig, ved å standardisere materialbruken kan vi etablere en global verdikjede for resirkulering, og dermed redusere miljøfotavtrykket betydelig, avslutter Englund.