Regjeringen mobiliserer apotekene til koronavaksinering
- Nå haster det med å få satt tredje vaksinedose. Da er det veldig positivt at apotekenes tilbud om å bistå med koronavaksinering blir fulgt opp av helseministeren, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Av landets 1030 apotek, har 970 i løpet av høsten satt til sammen nærmere 150 000 influensavaksiner.
Apotek over hele landet ønsker å bidra, og kan på ganske kort tid øke vaksinekapasiteten i kommunene. Nå er det viktig at apotekene blir tatt i bruk, så flest mulig kan få den vaksinen raskest mulig.
Hvor raskt kan apotekene være klare?
Apotekene kan raskt være klare til å bidra. Det vil variere hvor raskt hvert enkelt apotek kan stå klare, men det kan være snakk om fra en ukes tid, og opp til noen uker. Det vil også avhenge av den enkelte kommunes behov.
Hvor mange apotek kan bidra?
Av landets 1030 apotek, har 970 i løpet av høsten satt til sammen nærmere 150 000 influensavaksiner. Det er noe mer arbeid med koronavaksinering, og fremdeles er det slik at farmasøyter med eierinteresser i apoteket i ikke kan rekvirere vaksiner. Apotekforeningens inntrykk er at helsepersonellet i apotek ønsker å bidra så godt de kan i vaksinasjonsarbeidet nå.
Hvor mange vaksiner kan apotekene bidra med?
Vi har operert med en samlet kapasitet på opptil 100 000 vaksiner pr uke hvis så godt som alle apotek blir involvert. Antallet i hvert enkelt apotek vil variere, bl.a. avhengig av bemanning og de lokale forholdene. Apotekene kan uansett gi et betydelig bidrag til vaksineringen i kommunene.
Hvorfor må staten bidra for at kommunene skal kunne inngå avtaler med apotek?
Det er tungvint at alle kommuner skal måtte gå opp den samme løypa i et slikt samarbeid. Det må legges noen nasjonale føringer slik at tilbudet blir likest mulig i de kommunene som tar i bruk apotekene. Derfor bør staten lage nasjonale retningslinjer og veilede kommunene.
Det bør også lages enklere ordninger for økonomisk oppgjør, slik at hver kommune slipper å ta regningen fra apotekene. Det er uansatt staten som betaler, og da har apotek veldig effektive systemer med Helfo, som bl.a. refunderer blåreseptutgiftene.