Gå til innhold
Bruken av antibiotika går ned, men forbruket må raskere ned for å nå målet om 30 prosent reduksjon innen utgangen av 2020.

Bruken av antibiotika går ned, men forbruket må raskere ned for å nå målet om 30 prosent reduksjon innen utgangen av 2020. (Illustrasjon Dreamstime)

– Tallene viser at det dessverre er et stykke igjen til å nå myndighetenes mål om å redusere bruken med 30 prosent fra 2012 til 2020. I beste fall kan målet nås i 2023 hvis vi fremskriver utviklingen det siste året, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Fra 2015 til i fjor ble antallet døgndoser pr 1000 innbygger redusert med 3,6 prosent. Skal målet nås innen utgangen av 2020, må forbruket ned med 6 prosent årlig fra i år.

– Å få ned antibiotikabruken er det viktigste tiltaket vi har for å kjempe mot utviklingen av antibiotikaresistente bakterier. Da er det ekstremt viktig at vi lykkes med å nå dette målet. Selv om bruken i Norge er moderat sammenlignet med mange andre land, er det bred faglig enighet om at bruken av antibiotika fortsatt er unødvendig høy, påpeker Lund.

I fjor intensiverte helsemyndighetene arbeidet med å få redusert antibiotikabruken, etter at helseminister Bent Høie la frem regjeringen handlingsplan. Både legene og befolkningen skal informeres og påvirkes gjennom statlige tiltak.

– Det er håp om at tiltakene begynner å virke fra i år. Nedgangen i bruken var litt større i fjor enn årene før, og jeg tror vi ser økende kunnskap og forståelse for problematikken i befolkningen. De fleste leger vet nok godt hva dette handler om, men det kan være en vei å gå fra kunnskap til handling, tror Per T. Lund.

Han mener apotekene også kan gi et bidrag i arbeidet mot resistensutviklingen, både ved å bidra til en generell holdningsendring i befolkningen, og ved å sikre at pasientene bruker antibiotika slik det er ment. 

Utviklingen fra 2017 til 2020 er en fremskrivning som viser hva som skal til for å nå målet om 30 prosent reduksjon fra 2012.