Gå til innhold

– Det er viktig å tenke på at de fleste ønsker å bytte legemidler på apoteket, sier apoteker Mari Furuset Solberg ved Vitusapotek Jernbanetorget på God Morgen Norge tirsdag 30. oktober.

Hvorfor tror du at vi betaler mer enn det vi trenger for legemidlene våre, spurte programleder Desta Marie Beeder i God Morgen Norge på sendingen tirsdag 30. oktober.

–  Det er viktig å tenke på at de fleste ønsker å bytte legemidler på apoteket. Men det er en del som ikke ønsker å bytte, og det har kanskje en naturlig årsak. Du får for eksempel spørsmål om du ønsker å bytte til et rimeligere alternativ, og tenker da kanskje automatisk at billigere er dårligere. Sånn er det ikke når det gjelder legemidler. Du skal være trygg på at det er samme kvalitet, og Legemiddelverket bestemmer også hvilke preparater som er likeverdige slik at det er trygt å bytte i apoteket, svarte apoteker Mari Furuseth Solberg i Vitusapotek Jernbanetorget.

Vi blir jo opplært i mange andre sammenhenger med at pris henger sammen med kvalitet. Men kan du garantere at billigere medisiner er like bra som de som er dyre?

– Absolutt. Det er de samme strenge kravene om det er et originalpreparat, eller en medisin som er byttbar. Eller et kopipreparat, som mange kaller det, svarte Solberg.

Hvorfor skriver dere ikke alltid ut de rimeligste legemidlene?

– Vi vet ikke alltid prisene på det vi skriver ut. Si du kommer til meg med en allergi, vet jeg hva slags medisin du skal ha – et antihistamin. Og så vet jeg at Zyrtec er en sånn medisin kanskje, og skriver ut det. Når du kommer på apoteket vet de bedre enn meg hva som er den billigste måten å få i seg virkestoffet på, som kanskje er Cetirizin. Men medisinen er den samme, svarte lege Kaveh Rashidi.

Men selv om det er samme virkestoff i medisinene, kan det være forskjellige bivirkninger?

– Virkestoffet er det samme og det gir den samme effekten. Vi ser at noen få reagerer på hjelpestoffene hvis de får medisin fra en annen produsent. Da er det viktig at man blir ivaretatt både på apoteket og av behandlende lege hvis man skulle oppleve bivirkninger. Vi ser at det er sjeldent alvorlige bivirkninger knyttet til medisinbytte.

Og så er det mange forbrukere som tenker at her er det lobbyvirksomhet, og produsenter som har avtaler med legene. Er det sånn?

– Det er det aldri. Vi får ikke noe større honorar eller insentiver for å skrive ut et legemiddel fremfor et annet, svarte lege Kaveh Rashidi.  

Når jeg går på apoteket som forbruker. Hvordan kan jeg vite at det legemiddelet jeg får er det rimeligste.

– Det får du alltid. Det er apotekenes jobb å bytte ut til det billigste preparatet, sier Rashidi.

– En oppfordring til kundene vil være at når apotekeren sier vi har et som er billigere, så kan man trygt gå for det, oppsummerer programleder Desta Marie Beeder i God Morgen Norge.