Planen er å rekruttere 400 000 pasienter til studien. (Illustrasjon Shutterstock)
I dag kan pasienter som skal starte med et nytt legemiddel mot en hjerte- eller karsykdom få Medisinstart på apoteket. For denne pasientgruppen er Medisinstart en offentlig finansiert tjeneste.
– Vi har lenge ment at flere pasientgrupper kan ha nytte av Medisinstart. Øverst på listen er å gi ekstra hjelp og veiledning til pasienter som skal starte med et nytt legemiddel for diabetes type 2, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.
Les også: Mange pasienter er usikre på diabetesbehandlingen sin
Skal forske på diabetes type 2
En tidligere randomisert kontrollert studie har vist at Medisinstart i norske apotek bidrar til å øke etterlevelsen og redusere legemiddelrelaterte problemer de første ukene etter oppstart med et nytt hjerte- og karlegemiddel.
– Vi trenger mer kunnskap om hvordan Medisinstart påvirker etterlevelse og behandlingseffekt hos pasienter med diabetes type 2. Derfor setter vi i gang med denne studien, sier Andresen.
Planen er å rekruttere inntil 400 pasienter. Halvparten av deltakerne får to samtaler med farmasøyt i løpet av de fire første månedene etter første gang de henter legemidlene, den andre halvparten får vanlig reseptekspedisjon. Alle får en samtale med farmasøyt etter ett år.
– Apotekene som deltar i studien skal også måle pasientenes langtidsblodsukker, altså HbA1c-nivå. Målingene gjøres for å undersøke eventuell effekt av intervensjonen og inngår ikke i veiledning av pasientene.
Studien er nå i gang og de første pasientene er rekruttert.
– Vi kommer blant annet til å få svar på om Medisinstart har effekt på pasientenes HbA1c-nivå, og om antall legemiddelrelaterte problemer blir færre. Vi ønsker også å finne ut om Medisinstart øker etterlevelse hos pasienter som starter med nye diabeteslegemidler, sier hun.