Norge sparer over 3 milliarder kroner på medisinbytte
Konkurranse mellom likeverdige legemidler der apoteket skal tilby det rimeligste alternativet, sparer staten for 2,5 milliarder kroner i året. I tillegg sparer pasientene 600 millioner kroner.
Bildet viser fire av de mest solgte legemidlene i Norge. Alle disse er generiske legemidler.
Det viser en beregning Apotekforeningen har gjort.
Hvis vi kun ser på reseptpliktige legemidler med markedsføringstillatelse, leverte apotekene i fjor ut 37 millioner pakninger, tilsvarende 2,3 milliarder doser* legemidler på blå resept. Disse legemidlene koster 15 milliarder. Folketrygden dekker det aller meste av dette.
Med generiske legemidler blir det mer for pengene
De generiske alternativene av blåresept-legemidlene står bare for 25 prosent av omsetningsverdien, selv om de utgjør 63 prosent av dosene. De resterende 37 prosentene av legemiddeldosene, primært originallegemidler, står for 75 prosent av omsetningen på blåresept-området.
Mens gjennomsnittsprisen for en dose generiske legemidler er 2,5 kroner ut fra apoteket, er gjennomsnittsprisen for en dose originallegemiddel 13,1 kroner. Prisen prer dose generiske legemidler er med andre ord 1/5 av originallegemidlene i gjennomsnitt.
Ser man på gjennomsnittsprisen per pakning, er forskjellen noe mindre. For en pakning generiske legemidler er 188 kroner ut fra apoteket, er gjennomsnittsprisen for en originalpakning 617 kroner. Den mindre forskjellen skyldes at generiske legemidler i gjennomsnitt har større pakninger som inneholder flere doser legemidler.
Folketrygden og pasientene sparer tre milliarder kroner til sammen
De fleste legemidler som får konkurranse fra generika blir inkludert i trinnprisordningen, slik at det blir fastsatt en ny, vesentlig lavere trinnpris for disse legemidlene.
Les om trinnprisordningen hos DMP
At et legemiddel blir inkludert i trinnprisordningen innebærer at apotek må tilby minst ett legemiddel innenfor en byttegruppe til den lavere trinnprisen.
Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har tidligere beregnet innsparing på trinnprisområdet. Innsparingen er beregnet som differansen mellom faktisk omsetning og en beregning av hva samlet omsetning ville vært dersom alle legemidlene var solgt til den statlig regulerte maksimalprisen.
Målt på denne måten var innsparingen for blåreseptordningen, inkludert både folketrygdens utgifter og pasientens egenbetaling, 3 096 mill. kroner i 2023.
Innsparingen har økt fra 1 675 mill. kroner i 2012. Omtrent fire av fem kroner er innsparing for folketrygden. Følgelig sparer det offentlige nå om lag 2,5 milliarder kroner i året, mens kundene sparer 600 millioner i redusert egenandel.
____
* Målt i definerte døgndoser (DDD)