Nordiske helsemyndigheter lot seg imponere av helsetjenester i norske apotek
Apoteksektoren i Norge samarbeider godt og har kommet langt i utviklingen av helsetjenester i apotek sammenlignet med de andre nordiske landene.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
– Apotekforeningens presentasjon under den årlige sesjonen knyttet til apotekrelaterte temaer ble godt tatt imot av gruppen, sier Rita Hvalbye i Legemiddelverket.
Det var etterlatt inntrykk da Norge og fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen deltok på et møte i en arbeidsgruppe om legemidler i Nordisk ministerråd onsdag 15. desember.
– Apotekforeningens presentasjon under den årlige sesjonen knyttet til apotekrelaterte temaer ble godt tatt imot av gruppen. Flere av de andre landene som ikke har kommet fullt så langt når det gjelder helsetjenester i apotek, lot seg inspirere. De ønsket å høre mer om videre utvikling ved en senere anledning, sier Rita Hvalbye, seniorrådgiver for metodevurdering og refusjon i Legemiddelverket.
Hanne Andresen holdt en kort presentasjon om Medisinstart, Inhalasjonsveiledning og influensavaksinering i norske apotek, både om tjenestene og hvordan de er blitt til. Hun fikk mange spørsmål.
– De andre nordiske landene var blant annet opptatt av at apotekbransjen samarbeidet og utviklet de nasjonale tjenestene sammen med helsemyndighetene. Enkelte lot seg også imponere over hvor godt apotekbransjen samarbeidet, slik at befolkningen får samme type tjeneste uansett hvilket apotek de bruker og hvor de befinner seg i landet, sier Andresen i Apotekforeningen.
Hvalbye i Legemiddelverket skriver i en e-post til apotek.no at gruppen konkluderte med at apotekenes rolle i lokalsamfunnet med tanke på økt fleksibilitet i de lokale helsetjenestene og redusert press på allmennleger, er et tema som bør diskuteres videre i 2021.
WGEMA (working group on exchange of information and experience in the medicines area) ble opprettet av Nordisk ministerråd i 2018, og er et forum bestående av myndigheter fra Danmark, Finland, Island, Sverige og Norge. Forumet består av flere arbeidsgrupper innenfor ulike definerte satsningsområder, og formålet er informasjonsdeling på legemiddelområdet med årlig rapportering tilbake til de nordiske helseministrene.