Gå til innhold
– Vi har lenge sagt at farmasøyter ikke blir hørt. Nå er signalene mer at farmasøyter ikke blir prioritert. Vi skal finne gode argumentasjoner for hvorfor vi må bli prioritert, sier Rønnaug Larsen.

– Vi har lenge sagt at farmasøyter ikke blir hørt. Nå er signalene mer at farmasøyter ikke blir prioritert. Vi skal finne gode argumentasjoner for hvorfor vi må bli prioritert, sier Rønnaug Larsen. (Foto Vendil Åse)

I fjor ble Rønnaug Larsen valgt til leder for Norges Farmaceutiske Forening (NFF), og hun tok fatt på oppgaven 1. januar i år. Hvorfor stilte du til valg?

– Jeg er ikke redd for å fronte saker jeg tror på og jeg blir lett engasjert. Jeg tenkte at det engasjementet måtte det være fint å bruke for å fronte farmasøytene overfor resten av helse-Norge. Jeg trenger ikke planke på Galdhøpiggen eller springe maraton. Nei. Gi meg heller en utfordring med mening. Det har jeg fått nå, sier Larsen, som sier at hun stortrives i de første 100 dagene i den nye jobben.
 
– Det må bli flere av oss
Rønnaug Larsen ble ferdig farmasøyt ved Universitetet i Oslo i 1992. Etter det har hun hatt mange ulike jobber innenfor farmasiens verden. Hun har vært regionvikar i Apotekforeningen, jobbet med uregistrerte legemidler i Tamro, vært webredaktør i Apokjeden, universitetslektor, leder av Norsk Farmasøytisk Selskap, kvalitetssjef i NMD og jobbet som apoteker og i Apokus. Bare for å nevne noe.
 
– Jeg synes noe av det spennende med farmasi er at det er så mange ulike jobbmuligheter, sier hun.
 
Det håper hun at flere skal synes. Rønnaug Larsen har planer for farmasøytene. De må bli flere.
 
– Jeg sa da jeg startet i jobben at jeg ønsker å jobbe for at farmasøytisk kompetanse skal brukes mest mulig. Vi må få flere farmasøyter i kommunehelsetjenesten, og inn på sykehjem og i den hjemmebaserte tjenesten. Vi trenger flere kliniske farmasøyter på sykehusapotekene og ute i avdelinger på sykehus. Økt automatisering gjør det trolig enklere for legemiddelindustrien å etablere seg i høykostland som Norge. Da må det utdannes flere farmasøyter. Her lover jeg at vi skal gjøre en innsats fremover, sier Larsen.
 
Ønsker flere farmasøyter i apotek
Det er i apotekene de fleste farmasøytene er ansatt. Rønnaug Larsen mener at apotekene må fortsette å satse på farmasøytisk kompetanse.
 
– At de du møter bak disken på apotek er helsepersonell  er salgsargumentet vi bruker overfor helsemyndighetene for at apotek også skal regnes som en del av helsetjenesten, sier Larsen.
 
Hun ønsker flere oppgaver til apotek.
 
– Jeg synes nytenkningen i apotekkjedene i dag nesten bare handler om produktutvalg. Det bør også være nytenkning på nye faglige oppgaver til apotek. Farmasøytene er legemiddeleksperter – dette må utnyttes bedre også i apotekhverdagen. Og hva med å bruke apotekene til å sette reisevaksiner og vaksiner mot influensa og lungebetennelse, bare for å nevne noe, sier hun. Som leder i NFF ønsker hun å gjøre farmasøytene uunnværlig i helsetjenesten.
 
– Vi har lenge sagt at farmasøyter ikke blir hørt. Nå er signalene mer at farmasøyter ikke blir prioritert. Vi skal finne gode argumentasjoner for hvorfor vi må bli prioritert, sier Larsen.