Min arbeidsdag er uforutsigbar, utfordrende og givende
Marion er apoteker ved Boots apotek Ullensaker. Hun har en master i farmasi og har jobbet som apoteker i fem år. Her forteller hun litt om hvorfor hun valgte farmasi og hvordan arbeidsdagen hennes er.
Hvorfor valgte du farmasi?
Det var egentlig veldig tilfeldig. Jeg satt og tittet på studier og prøvde å finne noe som inneholdt mye av det jeg syntes var gøy. Det var kjemi, så da ble det farmasi.
Jeg visste ikke helt hva jeg ville bli, så jeg tok en sjanse. Det har jeg ikke angret på.
Hvordan er arbeidsdagen din?
Min arbeidsdag er uforutsigbar, utfordrende og givende.
På apoteket trykker du frem neste kunde og så vet du egentlig aldri helt hva du får. Det kan være noe du føler deg veldig trygg på, eller det kan være noe du aldri har vært borti før.
Det er jo det som er gøy, at det alltid er en utfordring å jobbe i apotek.
Flere ganger i uken får jeg spørsmål som jeg ikke kan svare på med en gang, og som jeg må undersøke nærmere. Man må stole på at man er flink. Vi kan det vi skal kunne og hvis ikke finner vi ut av det. Jeg har blitt tryggere med årene på det.
I tillegg til kundebehandling, har jeg også ansvaret for den daglige driften av apoteket og personalet. Når jeg kommer på jobb, starter jeg med å planlegge dagen. Det er mye å holde styr på som apoteker, så for meg har det blitt viktig å ha en liste over hva som må gjøres nå, hva som bør gjøres og hva som kan vente.
Utover det varierer dagene veldig. Noen dager består stort sett av kundebehandling, andre dager bare administrativt, men de aller fleste dager er en kombinasjon. Det gjør at hver dag er forskjellig. Jeg har alltid noe å gjøre, så arbeidsdagen går fort.
Hva lærer du på studiet?
Det er mye kjemi! Også lærer vi jo mye om hva legemidler gjør med kroppen, og hva kroppen gjør med legemidler.
Man er overhodet ikke ferdig utlært etter studiet, så noe av det viktigste man lærer er hvilke oppslagsverk man skal bruke. Vi lærte mye om hvilken informasjon som er rett og riktig - kildekritikk rett og slett!
Jeg opplevde studietiden som en fantastisk tid. Det var varierte dager med lab, forelesninger og gruppearbeid. Jeg studerte i Tromsø, og der var det et godt studiemiljø, også på tvers av kullene. Mange av mine nærmeste venner i dag er fra de fem årene på farmasistudiet.
Hvorfor er farmasøyter viktige?
Den legemiddelkompetansen vi har er det jo bare vi som har! Derfor synes jeg det er viktig at farmasøyter finnes flere steder, ikke bare i apotek.
Som apotekfarmasøyt har vi en unik mulighet til å oppdage feil bruk av medisiner og veilede i riktig legemiddelbruk.
Vi kan også hjelpe pasienter med legemiddelrelaterte problemer. Apotekene har lange åpningstider og er veldig tilgjengelige for pasientene. Apotek er et lavterskel-tilbud for folk.
I tilfeller der kunder har gått tom for resept og ikke får kontakt med legen, har vi kompetansen til å vurdere hvor kritisk behandlingen er. Hvis de ikke får med seg medisinen kan helsen deres stå på spill, så da må vi vurdere om det er grunnlag for en nødekspedisjon. Det er kanskje disse situasjonene jeg husker best i ettertid. Den følelsen av å ha hjulpet en annen person.