Undersøkelsen viser at 23 prosent av de som bruker reseptpliktige legemidler opplever at det sjelden eller aldri er nok tid til å snakke om legemidlene, når de er hos fastlegen. 28 prosent svarer at de ville ha følt seg tryggere hvis en legemiddelekspert hadde sett over legemiddellisten. Dette var politikerne også opptatt av.
Feil legemiddelbruk kunne vært unngått
Tone W. Trøen viste til at rundt en av fem som akuttinnlegges på norske sykehus i dag legges inn på grunn av feil legemiddelbruk.
– Vi kan spare mange tusen innleggelser over hele Norge hvis vi gjør dette bedre, sa Trøen og fortsatte:
– Et tiltak, som for eksempel Medisinstart, brukes på blodtrykksmedisin. Så får du en gjennomgang på apoteket av farmasøyten om riktig bruk av legemiddelet. Det skjer så mye feil legemiddelbruk i norske hjem, fordi vi ikke får den typen veiledning.
Trøen mener at tilbud som Medisinstart bør breddes ut, fordi farmasøytene og apotekene er i hele Norge.
– Garantert trygt med farmasøyter
Birgitte Lloyd, leder av Norges Farmaceutiske forening, var også til stede under panelsamtalen og utfordret politikerne til å ta i bruk farmasøytens kompetanse.
– Vi farmasøyter er opptatt av riktig legemiddelbruk. Kantars helsebarometer viser at over en tredjedel av befolkningen ønsker seg sikrere og bedre legemiddelbruk, gjerne sponset av det offentlige, eventuelt i samarbeid med privat næringsliv. Derfor lurer jeg på hvordan politikerne ser for seg at dette kunne bli en realitet, spurte Lloyd.
Stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp), svarte at det er veldig interessant det som skjer i Storbritannia med «Pharmacy first», der farmasøytens kompetanse benyttes i apotek.
Marian Hussein (SV) var enig i at Norge ikke har vært flinke til å utnytte farmasøytenes kompetanse, men hun var også bekymret for at folk i England ukritisk fikk antibiotika fordi de ikke hadde et godt nok digitalt system for leger og apotekansatte.
Da kom lederen av NFF raskt på banen:
– Norske farmasøyter er veldig opptatt av sporbarhet og trygghet. Det vil garantert være trygt hvis vi får et tilsvarende opplegg i Norge.
Her kan du se hele debatten i opptak.
Om undersøkelsen
Helsepolitisk barometer ble gjennomført 8. desember 2023 til 8. januar 2024. Sammen med andre helsepolitiske aktører har Norges Farmaceutiske forening stilt spørsmål om farmasøyter og riktig legemiddelbruk. Over 2000 personer har besvart undersøkelsen, som er representativt for befolkningen over 18 år.
Foto: Apotekforeningen