Mange unge vil bli farmasøyter
Ti prosent flere enn i 2016 har farmasiutdanningen som førstevalg, mens antall søkere til helsefagene generelt bare har økt med 5,1 prosent, viser tall fra Samordna opptak.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
I alt 770 søkere søkte på 222 studieplasser. Det tilsvarer en økning på 10 prosent sammenliknet med i fjor og hele 49 prosent sammenlignet med 2014.
– Dette er naturligvis veldig gledelig tall. I en periode med omstilling og usikkerhet innenfor mange bransjer, tror jeg mange unge mennesker søker til studier der utsiktene til trygg jobb er gode. Behovet for farmasøyter er stort og jobbmulighetene mange, og slik vil det også være i fremtiden, sier administrerende direktør i Apotekforeningen, Per T. Lund.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie er også glad for at stadig flere søker seg til helsefagene.
– Jeg er glad for de høye søkertallene til helsefagutdanningene. Vi blir flere og vi blir eldre, så det er helt klart et stort behov for enda flere kvalifiserte og motiverte medarbeidere innen helsefagene i årene som kommer, sier Høie i en pressmelding.
Høgskolen i Oslo og Akershus mest populær
I alt 770 søkere søkte på 222 studieplasser. Det tilsvarer en økning på 10 prosent sammenliknet med i fjor og hele 49 prosent sammenlignet med 2014.
Størst økning i antall søkere er det UiT, Norges arktiske universitet som opplever. De har en søkervekst på hele 27 prosent sammenlignet med i fjor. Mest populært er bachelorgraden i farmasi ved Høgskolen i Oslo og Akershus med 285 førstevalgsøkere. Det er en økning på syv prosent sammenlignet med 2016.
Universitet i Oslo kan også glede seg over at antall søkere øker, etter et fjorår der søkermassen falt med 10 prosent sammenlignet med 2015. Med sine 211 førstevalgsøkere er de landets nest mest populære farmasiutdanningen.
Kun farmasiutdanningen i Bergen opplever en liten nedgang i antall søkere (3 prosent), men siden 2014 er økningen i antall førstevalgsøkere på 49 prosent.
Rekordmange vil ta høyere utdanning
På overordnet nivå viser tallene fra Samordna opptak at aldri før har flere søkt om høyere utdanning enn i 2017. Det er i år registrert nesten 136 000 søkere, som tilsvarer en økning på 3 prosent sammenliknet med fjoråret.