Gå til innhold

2. mai var oppstart for den nye ordningen som går ut på at landets 920 apotek skal kunne tilby gratis veiledningstjeneste til utvalgte pasienter.

Avisen VG har snakket med hjerteopererte Lene Nygård. Hun er operert for medfødt hjertefeil to ganger. Lene opplevde glemsomhet den første tiden etter den siste operasjonen. I tillegg måtte hun en tid bruker flere typer medikamenter, og dosen av den medisinen hun lenge hadde brukt, ble endret.

– Jeg var ikke meg selv i hodet på godt over et halvt år. Jeg var veldig svimmel. Det ble mye å huske på, og det hadde vært en stor fordel og hatt flere å spørre om medisinbruken, sier Nygård til VG.

Apotek har tilbudt den gratis veiledningstjensten Medisinstart til hjerte- og karpasienter siden oppstarten 2. mai.

– Jeg synes dette tilbudet er viktig, sier Nygård, som jobber frivillig for LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Savnet hjelp
Da Lene slet med medisinene, savnet hun hjelp.

– Jeg forsøkte iherdig å få tak i en lege, en spesialist. Jeg fikk til slutt tak i en etter lang tid. Da fikk jeg en god forklaring på at dette var bivirkninger og fikk trappe ned på dosen. Det hadde vært fint om en farmasøyt kunne fortalt meg at dette med en gang. I stedet tok uvissheten meg og jeg ble frustrert, forteller Lene.

Helseminister Bent Høie sier Medisinstart skal nå det som er et viktig mål i Legemiddelmeldingen, nemlig trygg og riktig legemiddelbruk.

– Dette skal da motivere pasientene til å ta det aktuelle legemiddelet på en riktig måte, både riktig mengde, og riktig tid, og i samsvar med det som er legens anbefaling. Dette vet vi av og til er utfordrende. Det å bruke farmasøytens kompetanse til å veilede pasienten i dette, vil sannsynligvis bidra til at pasienten bruker legemiddelet riktig, og dermed får bedre effekt av legemiddelet, sier Høie til VG.

I artikkelen intervjuer VG også Norsk forening for allmennmedisin, som har trukket seg fra samarbeidet om Medisinstart. Medisinskfaglig rådgiver i LHL, og spesialist i indremedisin, Helge Istad, er derimot glad for den nye ordningen

Artikkelen stod på trykk i VG fredag 18. mai og ligger ute som en VG+ sak