Gå til innhold
Bilde av Barbro Gullvåg som setter influensavaksine

– Mange bedriftsledere har fått øynene opp for smitteforebygging. De ser hvilken risiko deres ansatte har for å smitte sine kunder eller bli smittet. Da er influensavaksine et godt virkemiddel, sier apoteker Barbro Gullvåg.

– I fjor var det lite bedriftsvaksinering på grunn av covid-19. I år er det annerledes. Vi opplever mye større interesse fra bedrifter denne sesongen sammenlignet med tidligere, sier Barbro Gullvåg, apoteker ved Boots apotek Ladetorget i Trondheim.

Gullvågs apotek ligger på Ladetorget, et nærsenter i utkanten av Trondheim sentrum. Det er tredje sesong apotekeren og hennes ansatte setter influensavaksiner.

– Mange bedriftsledere har fått øynene opp for smitteforebygging. De ser hvilken risiko deres ansatte har for å smitte sine kunder eller bli smittet. Da er influensavaksine et godt virkemiddel, sier hun.

Tilpasser bedriftens behov

Apotekeren forteller at de tilpasser vaksineringen etter bedriftens behov.

– De aller fleste bedriftene har en avtale der de ansatte kommer innom apoteket når det passer dem og får satt vaksinen. Bedriften får da en regning samlet, sier hun.

En annen modell er at apotekfarmasøyten drar ut til bedriften og vaksinerer de ansatte der de er. Gullvåg tror at det bidrar til å øke vaksineringsgraden.

– Mange unge som føler seg friske gidder ikke å oppsøke apoteket for å sette influensavaksine. Men når man kan gå tørrskodd og få et stikk i arbeidstiden, blir terskelen lavere. Både samfunnet og arbeidsgiveren er tjent med at arbeidstakere reduserer sjansen for å bli influensasyk, sier Gullvåg.

Smitteforebygging i vinden

Rett ved siden av apoteket ligger Lade tannklinikken. Klinikkleder Ann-Marie Monsø forteller at de tidligere har blitt vaksinert på et legekontor, men at de siste tre årene har fått besøk av apotekfarmasøyten. Det er hun svært fornøyd med.

– Vi sparer mye tid på å få satt vaksinen på klinikken. Tiden vi sparer kan benyttes til å behandle flere pasienter, sier Monsø.

Monsø setter veldig pris på at mange av de ansatte tar influensavaksinen i år. Lade tannklinikk er en offentlig tannklinikk og har mange pasienter som tilhører en av risikogruppene.

– Ved å ta influensavaksinen reduserer vi sannsynligheten for å smitte pasientene våre. Alle må ha anledning til å komme til tannklinikken vår. De skal ikke være redd for å bli smittet av oss, sier hun.  

Ligger til rette for refusjon

Gullvåg har jobbet som apoteker siden 2009. Apoteket hennes setter også reisevaksiner, HPV-vaksine, pneumokokkvaksine og diverse andre vaksiner. Hun forteller at mange som har tatt vaksiner hos dem før, nå kommer tilbake.

– Responsen fra kundene er ekstremt positiv. Veldig mange i risikogruppen ønsker å ta den hos oss, selv om de får den gratis via kommunen. De vil helst ha den her og stoler på oss, sier hun.

Hun forteller videre at rekvireringsretten har endret mye og at Helseboka er veldig godt verktøy, men en ting er fortsatt ikke på plass. Apotekene er fortsatt ikke inkludert i det offentliges årlige influensavaksineringsprogram.

– Jeg håper jo at vi innen få år får refusjon fra staten for denne tjenesten. Apotekene har systemene som enkelt kan tas i bruk for å få refusjon fra staten. I tillegg ønsker kundene denne tjenesten, avslutter hun.