Lov om e-helse trekkes tilbake
Den 16. oktober publiserte regjeringen en melding om at den foreslåtte loven om e-helse trekkes tilbake. Det synes Apotekforeningen er positivt.
OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert
Det har kommet «vesentlige innvendinger» mot e-helseloven etter at Stortinget avholdt høring tidligere i oktober.
I meldingen skriver regjeringen at de «har søkt å få til gode, transparente og forutsigbare premisser for en samordnet og helhetlig nasjonal e-helseutvikling», men at det har kommet «vesentlige innvendinger mot deler av loven» under debatten og høringen som ble avholdt tidligere i oktober.
Dette handler både om direktoratets oppgaver, dets kompetanse til å gi pålegg og regulering av plikten til private aktører.
Direktør for e-helse i Apotekforeningen, Anne-Lise Härter, synes det er positivt at regjeringen trekker tilbake e-helseloven blant annet som følge av foreslått regulering av plikten til private aktører.
– Vi mener at loven både la opp til et urimelig krav om betaling for e-resept, en myndighetspålagt løsning, i tillegg var det en urimelig forskjellsbehandling av private aktører. Dette gjennom at apotek og bandasjist var eneste private aktører som var foreslått å betale for bruk av en nasjonal løsning. Det bryter med prinsippet om likebehandling av aktører som skal bruke myndighetspålagte løsninger, sier hun.
Videre skriver regjeringen at «for å kunne ta hensyn til flere av disse (vesentlige innvendingene), er det behov for vesentlige endringer. Dette er endringer som best vil bli ivaretatt med et grundig forarbeid».
– Jeg tolker dette som en anerkjennelse av våre innspill i prosessen. Det er ikke uventet at regjeringen ber om en grundigere gjennomgang før e-helseloven kan fremmes på nytt. Vi venter tålmodig og skal være en konstruktiv samarbeidspartner da også, avslutter Härter.