Gå til innhold

– Medisinen virker ikke om pasienten ikke tar den, sa Hilde Ariansen på Diabetesforum..

Diabetesforum ble arrangert 26. – 27. april, og på parallellseksjonen «Grunnkurs i diabetes type 1 og type 2» var siste del satt av til Medisinstart. Seksjonen ble ledet av allmennlege Kristian Furuseth, som gikk igjennom grunnleggende kunnskap til hjelp i oppfølging og behandling av diabetes.

50 prosent tar ikke medisinen som avtalt

– Kristian har fortalt om medisinene vi har for å behandle og leve med diabetes. Men medisinen virker ikke om pasienten ikke tar den, sa Hilde Ariansen i Apotekforeningen.

Få i forsamlingen hadde hørt om Medisinstart. Og på spørsmål om de tenkte at det var et problem at mange av pasientene ikke tok medisinen slik legen har forskrevet dem, var det heller ikke mange som rakk opp hånden.

– Noen leger skrev en artikkel i Legetidsskriftet i fjor om dårlig etterlevelse av legemiddelbehandling. De mener at det fører til dårligere pasientbehandling og ofte blir tilsidesatt i en travel klinisk hverdag. Så hva er omfanget av dårlig etterlevelse? Oppsummert forskning viser at rundt regnet halvparten av pasientene ikke tar medisinene sine som de har avtalt med legen, sa Ariansen, og la til:

– Det er skrekkelig mange!

Medisinstart for pasienter med diabetes type 2

Medisinstart har vært en offentlig finansiert veiledningstjeneste i apotek siden 2018, og er for pasienter som skal starte med en ny medisin mot en hjerte- eller karsykdom. Målet er å gi trygghet om riktig bruk til pasienter som starter med en ny medisin. Medisinstart skal understøtte legens behandling.

– Tilbakemeldingene fra pasientene som har fått dette i apotek er gode. Så har vi sett at spesielt personer med diabetes type 2 kunne ha nytte av Medisinstart. Mange pasienter tar også både diabetesmedisin og medisiner mot en hjerte- eller karsykdom. Derfor er vi nå i gang med et forskningsprosjekt der 165 apotek tilbyr Medisinstart for personer som skal starte med et nytt legemiddel mot diabetes type 2, sa Ariansen.

Forskningsprosjektet har foregått i ett års tid, og fortsetter ut 2023. Resultater fra dataanalyse av 1441 samtaler for pasienter med diabetes type 2 i 2022 er snart klar til å publiseres.

– Foreløpige resultater viser at Medisinstart avdekker mange legemiddelrelaterte problemer. De fleste løser vi i apoteket, men av og til må vi også ringe til legen. Vi ser for eksempel at mange ikke fjerner begge hettene på sprøyten, slik at de ikke injiserer medisinen riktig. Mange vet ikke at de skal varierer stikksteder eller skal bytte sprøytespiss for hver gang, fortalte Ariansen.

Blir mindre bekymret etter Medisinstart

De aller fleste pasientene ønsker å motta Medisinstart igjen dersom de skal begynne på et nytt legemiddel.  

– Vi ser at pasientene blir mindre bekymret og mer motiverte for å bruke legemidlet etter å ha mottatt Medisinstart, sa Ariansen, og oppfordret til å anbefale Medisinstart til pasienter de ser kan ha nytte av veiledningstjenesten.

Senere på dagen ble Ariansen valgt inn i styret i Nasjonalt Diabetesforum, og skal delta i arbeide for å bedre forebygging, diagnostisering og behandling av diabetes gjennom kompetanseheving av helsepersonell.

– Det blir spennende å få jobbe sammen med så dyktige eksperter på diabetes og jobbe tverrfaglig til det beste for pasientene. Jeg skal benytte anledningen til å gjøre kompetansen og veiledningstjenestene i apotek mer kjent, sier Ariansen til apotek.no.