Lite hjelp fra Stortinget mot legemiddelmangel
Det er dessverre få tegn til at flertallet på Stortinget tar tak i problemene med økende legemiddelmangel i fredstid når de nå behandler helseberedskapsmeldingen fra helseministeren. Det er overraskende, og synd for de hundretusenvis av pasienter som rammes av legemiddelmangel årlig.
Det ville være naturlig å inkludere apotek, apotekansatte og legemiddelgrossister i planlegging og planverk. Slik er det foreløpig ikke, konstaterer Per T. Lund
I høringen om helseberedskapsmeldingen påpekte vi at meldingen la altfor lite vekt på å sikre tilgang til legemidler, også i fredstid. Meldingen sier svært lite om hvordan vi skal sikre tilgangen på legemidler i den normale hverdagen, uttalte Apotekforeningen da meldingen ble presentert.
Stortingsmeldingen løfter imidlertid frem viktigheten av god legemiddelberedskap i krig og kriser. Der er man opptatt av både innkjøp og lagring av legemidler, i tilfelle det skulle komme en «vinternatt». Men vi synes det er underlig at meldingen er mindre opptatt av distribusjon. Det kan virke som det tas for gitt at apotekene er der, uansett og alltid. Vi vil selvsagt gjøre det vi kan for at det skal være tilfelle, men synes like fullt det ville være naturlig å inkludere apotek, apotekansatte og legemiddelgrossister i planlegging og planverk.
Høyre ber om handling
I Stortingshøringen poengterte vi at det var en svakhet ved meldingen at den i svært liten grad undersøkte hvordan apotekene kan være en bidragsyter i krisetider. Det gjelder ikke bare legemiddelberedskapen, men også som bidragsyter i den kommunale helseberedskapen og i tilfelle behov for massevaksinering, tilgang på beskyttelsesmateriell og så videre.
Vi hadde håpet at Stortinget kunne rette opp i noen av de manglene meldingen hadde. Nå har Helse- og omsorgskomiteen sagt sitt, og saken skal opp til debatt i Stortinget rett over påske. Det er lite tradisjon for at det kommer vesentlige endringer fra komiteinnstillingen til Stortingsdebatten.
Men, rett skal være rett. I innstillingen er det noen ansatser til at enkelte partier har tatt legemiddelmangel som en helseberedskapsutfordring inn over seg. Den litt uvanlige alliansen av «Høyre og Rødt savner et større fokus i beredskapsmeldinga på legemiddelmangel, og at mangel på annet medisinsk utstyr i økende grad også er et problem i en normalsituasjon».
Høyre alene går et stykke videre, og «mener at regjeringen må gjøre mer for å bidra til at Norge ikke opplever en stadig økende legemiddelmangel, og at helseberedskapsmeldingen ikke følger dette godt nok opp».
Det er fortsatt håp om at flere henger seg på Høyres syn når meldingen skal debatteres. Uansett håper vi regjeringen tar inn over seg utfordringen med legemiddelmangel i fredstid, og setter inn virksomme tiltak i løpet av året.