Gå til innhold
– Slik situasjonen er i dag, er salg av kremer, hudpleieprodukter og annet forbruksmateriale, viktig for å få det til å gå rundt. Ytterligere kutt i avansen, betyr enda mer fokus på dette, sier Tore Jakob Meltevik, apoteker ved Ditt Apotek Danmarksplass.

– Slik situasjonen er i dag, er salg av kremer, hudpleieprodukter og annet forbruksmateriale, viktig for å få det til å gå rundt. Ytterligere kutt i avansen, betyr enda mer fokus på dette, sier Tore Jakob Meltevik, apoteker ved Ditt Apotek Danmarksplass.

– For meg er dette et signal fra myndighetene om at det ikke er så viktig med informasjon rundt legemidler. Kutt i avansen gir mer fokus på salg av varer man tjener penger på, og det synes jeg er trist, sier Tore Jakob Meltevik, eier og apoteker ved Ditt Apotek Danmarksplass i Bergen.

LES OGSÅ: Skal apotekene bruke mindre tid på reseptekspedisjoner?

Han er ikke i tvil om at han og andre frittstående apotek, vil merke et eventuelt kutt i apotekavansen godt.

– Skal du drive apotek må økonomien være på plass. Det er en forutsetning. Slik situasjonen er i dag, er salg av kremer, hudpleieprodukter og annet forbruksmateriale, viktig for å få det til å gå rundt. Ytterligere kutt i avansen, betyr enda mer fokus på dette. Da risikerer vi å gå fra å være en faghandel til butikk, sier Meltevik.

– Feil utvikling
Meltevik får støtte av sin kollega i Ditt Apotek Vollen, Anders Eimstad Rasmushaugen. Han driver to frittstående apotek i Asker og Drammen og merker godt når avansen kuttes.

– Faglig kompetanse og kvalitet koster. Det svir å ha en dyktig farmasøyt som må stå å selge kremer. Det er en utvikling jeg mener er helt feil og som jeg har store problemer med å skjønne at myndighetene ønsker, sier Rasmushaugen.

– Jeg føler på mange måter at apotekene sponser staten ved å stille opp som første ledd inn i helsetjenesten, sier Rasmushaugen.

Mindre tid på kundenes reseptlegemidler?
Da næringspolitisk direktør i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes var på høring i Stortinget i oktober var han kritisk til avansekuttet. Han har problem med å forstå hva myndighetene ønsker.

– Det er ikke foreslått noen endringer i lovpålagte oppgaver og plikter apotekene skal utføre i forbindelse med reseptekspedisjoner. En reduksjon i apotekenes avanse må derfor innebære en forventning fra regjeringen om at apotekene skal bruke mindre tid på kundenes reseptlegemidler, sier Tysnes.

Forslaget om kutt i apotekavansen kommer samtidig som Legemiddelverket – på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet – utreder apotekenes avanse på reseptlegemidler. Tysnes mener det er underlig at regjeringen, midt i utredningsarbeidet, foreslår kutt i apotekavansen uten noen begrunnelse.

– Kutt i private virksomheters rammevilkår som er fremmet på denne måten gir høy grad av usikkerhet og uforutsigbarhet, og er dårlig næringspolitikk, sier Tysnes.